Gündelik Hayat

Geç Doğum Yapılması Halinde Annelik İzni (Doğum İzni) Ne Kadardır? Kaç Gündür?

Geç doğum halinde annelik izni ne kadardır ve kaç gün olarak kullanılır? Daha önceki yazılarımızda iş hayatına dair çeşitli meselelerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca geç doğum yapılması halinde annelik izninin kaç gün yapılacağı konusunda değineceğiz.

Doğum İzni (Annelik İzni) Nedir?

Özel sektörde veya devlette çalışan kadın personellerin doğum yapmadan önce ve doğum yaptıktan sonra kullanmış oldukları, yasalar çerçevesinde düzenlenen ve kadın çalışanlara tanınan bir haktır. Bu hak, sadece kadın çalışanlara verilmiş olup kadın çalışanların kendisinin ve çocuğunun sağlığını korumaya yöneliktir. Kadın çalışanlar bunun dışında süt iznine de talepleri doğrultusunda ayrılabilirler.

Doğum İzni (Annelik İzni) Ne Kadardır?

Doğumdan önce 8 hafta; doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta, 4 aydır. Kadın çalışanlar, çalıştıkları kuruma dilekçe veya tabip raporu ile bu süreyi bildirebilirler.

Geç Doğum Yapılması Halinde Doğum İzni Ne Kadardır?

Kadın çalışanların beklenenden daha uzun sürede doğum yapmaları halinde fazladan geçen süre annelik izninden düşmeyecektir. Yani kadın çalışanların beklenenden daha uzun süre doğum yapmaları halinde bu süre, doğumdan sonraki 8 haftalık süreden düşülmeyecektir. Kadın çalışanların doğumdan sonraki annelik izinleri yine 8 hafta üzerinden hesaplanacaktır.

Yönetmelik

13 Nisan 2016 tarih ve 29683 sayılı Resmi Gazete ilanına göre geç doğum izninde kullanılacak izin prosedürü şu şekildedir;

5) Geç doğum halinde analık izni

a) Doğumun beklenen tarihten sonra gerçekleşmesi halinde, fazladan geçen süreler doğum sonrası analık izni süresinden düşülmeyecektir.

Kaynak: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/04/20160413-10.htm

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.