İnkılap TarihiSavaşlar Tarihi

Gediz Taarruzu Nedir? Önemi ve Sonuçları Nelerdir?

Anadolu’nun emperyalist güçler tarafından işgal edilmesinin ardından yurdun dört bir yanında işgallere karşı silahlı-silahsız direnişler başlamıştı. Anadolu’daki milis güçler, işgallere karşı emperyalist güçlerle savaşmış ve Anadolu’nun işgalini engellemişlerdir. Bu direniş, Kuvay-i Milliye Birlikleri olarak genel bir şekilde değerlendirilmiştir. Fakat daha sonra bu Kuvay-i Milliye Birliklerinin çeşitli sorunları gün yüzüne çıkmış ve TBMM, düzenli orduya geçme kararı almıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin düzenli orduya geçme kararında Gediz Taarruzu önemli bir rol oynamaktadır. Peki Gediz Taarruzu nedir? Önemi, özellikleri ve sonuçları nelerdir? 

Kuvay-i Milliye Birliklerinin yeterli donanım ve teçhizattan yoksun olmasının yanı sıra disiplinden uzak ve başına buyruk hareket etmesi, bazı milis şeflerin ellerindeki gücü halka bir baskı aracı olarak kullanması, söz konusu birliklerin denetim altına alınması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. 

Temsil Heyeti, Kuvay-i Milliye Birliklerini denetim altına almak için Sivas Kongresinde Batı Cephesi Kuvay-i Milliye Komutanlığına Ali Fuat Paşa’yı tayin etmiştir. 

Ali Fuat Paşa komutasındaki Türk ordusu, Çerkez Ethem’in kuvvetleri ile birlikte 24 Ekim 1920’de, Gediz’de Yunanlılar üzerine taarruza geçmiş fakat Kuvay-i Milliye Birliklerinin disiplinden uzak olması ve başına buyruk hareket etmesi nedeniyle Yunanlılar karşında yenilerek geri çekilmek zorunda kalmıştır. İlerleyen Yunan ordusu ise Yenişehir ve İnegöl’ü işgal etmiştir.

Gediz Taarruzu’nun Sonuçları 

Batı Cephesi Kuvay-i Milliye Komutanı olan Ali Fuat Paşa, bu görevinden alınarak Moskova’ya elçi olarak gönderilmiştir. Öte yandan Batı Cephesi ikiye ayrılmış ve Ali Fuat Paşa’nın yerine Refet Bey ve İsmet Bey bu bölgeye atanmıştır. 

10 Kasım 1920’de Bilecik’e gelen İsmet Bey, bölgedeki birlikleri düzenli orduya çevirmiş ve düzenli orduya katılmak istemeyen Çerkez Ethem ve bazı Kuvay-i Milliye şeflerinin birlikleri dağıtılmıştır. 

Bu kararın ardından yaklaşık 2 ay sonra TBMM, düzenli ordu ile ilk başarısı olan I. İnönü Savaşı’nı kazanmıştır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.