Deyimler ve Atasözleri

Gelin Ata Binmiş Ya Nasip Demiş Ne Demek? Deyimin Anlamı Nedir?

Gelin ata binmiş ya nasip demiş veya gelini ata bindirmişler ya nasip demiş. Atasözleri ve deyimler sözlüğünde gündelik hayatta sıkça kullanılan tabirler arasında yer almasa da anlamı bakımından önemli bir deyim olan “gelin ata binmiş ya nasip demiş” sözünün anlamı nedir? Deyim ne anlama geliyor? İşte kısaca “gelin ata binmiş ya nasip demişi deyimi ve açıklaması. 

Gelin Ata Binmiş Ya Nasip Demiş Ne Demek? 

Yapacağı işleri son ana bırakan, plansız, programsız hareketlerle hayatına devam eden kişiler için “gelin ata binmiş ya nasip demiş” sözü kullanılır. 

Burada, belki de anlaşılmayacak tek yer gelinin ata binmesidir. Gelinin ata binmesi ne demek? Eskiden gelinler evlendirilecekleri zaman ata bindirilir ve yeni evlerine doğru giderlerdi. Buradaki ironik durum ise gelinin “nasip” dediği yer tam da evlendiği, işin işten çoktan geçtiği ata binme anıdır. 

Toplum olarak tam da böyle bir yerdeyiz. Dostlar alışverişte görsün deyimi ile birlikte ülkemizin durumunu en iyi anlatan deyimler arasında yer alan “gelin ata binmiş ya nasip demiş” deyiminin eş anlamlısı da “kervan yolda düzülür” sözüdür.

Bu iki deyim de aynı anlamlara gelir. Plansız, programsız bir şekilde, rüzgarın estiği yere savrulmayı anlatır. Rüzgar nereye biz oraya. 

Gelin için biraz geç bir durumu anlatır, biraz da durumun vahametini. Ata bindiğinde durum, gelin için geç olmuştur. Geri dönüşü biraz zor. Hele de gelinin ata bindirildiği zamanlarda geri dönüş çok daha zormuş. Şimdi en azından hatadan dönmek biraz daha hasarsız olabiliyor. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.