Araştırma

Gemiler Neden Yavaş Gider?

Deniz taşımacılığı halen en ekonomik taşıma yollarından biri olarak taşıma modlarının başını çekiyor. Gemiler devasa boyutları ile hepimizin ilgisini çekmiştir. Bugünkü konumuz akıllardaki o ortak soru; “Gemiler neden yavaş gider?” 

Bu sorunun cevabını ararken bir konteyner gemisini düşünerek tartışmaya başlayacağım. Yolcu gemileri çok daha düşük yükler taşıdığından dolayı hızlanma için değişik tasarımlara müsade ediyor. Fakat kargo gemileri ağır ağır hareket etmeye devam ediyor. 

Dünyanın en büyük konteyner gemisi Emma Maersk’in makinesine bir göz atalım. 109 bin beygirlik bu devasa motor karada giden ortalama bir aracın yanına yaklaşamayacak yavaşlıkta kalıyor. Problemin kaynağı ivmelenme hesaplamasından ve kinetik enerji formülünden ileri geliyor. Gemiler yavaş gider çünkü ton başına etki eden kuvvet oldukça düşüktür. Bir ortalama aracın 100 hp olduğu düşünülürse ton başına 70 beygir oranlarında bir kuvvetle gayet rahat hızlanabiliyor. Örnek olarak aldığımız Emma Maersk gemisinde ise işler biraz daha değişik. Yüklü haliyle 200 bin ton olduğunu düşünürsek ton başına yalnızca 0,5 beygir güç uygulayabilen bu geminin ağırkanlı hareket etmesi pek şaşırtıcı görünmüyor.

Bununla bitmiyor gemiler neden yavaş gider? Sorusunun cevabına bir alt madde daha eklesek iyi olacak. Etki eden karşı kuvvetin çok büyük olması. Karada giden bir arabadan çok daha fazla bir kuvvetle karşı karşıya kalarak sudaki sürtünmesi sağlamak zorunda olduğundan ivmelenmesi oldukça düşüyor. Bir uçağı düşündüğümüzde karşılaştığı kuvvet çok çok düşük kalıyor.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.