Eğitim

Güneş Enerjisi Nedir? Nasıl Çalışır?

Tıpkı rüzgar enerjisi gibi tükenmeyen ve yenilebilir enerji kaynaklarından biri olan ve tükenebilir enerji kaynaklarına göre çok daha çevreci ve çok daha geleceğe yönelik olan güneş enerjisinin en çarpıcı ve en dikkat çeken özelliği çok bol olmasıdır. Özellikle çöller ve kurak bölgeler, bu bakımdan büyük bir potansiyele sahiptirler. Dünya üzerindeki çöl bölgelerinden gelen yıllık güneş enerjisi miktarı, dünyada diğer kaynaklardan elde edilen enerjinin yaklaşık 400 katı kadardır. 

Güneş Enerjisi Nasıl Çalışır? 

Güneş radyasyonunu enerji olarak toplamak için iki aşama bulunmaktadır. 

Birincisinde içerisinde suyun devir-daim ettiği siyah ısıyı emici düz bir levha biçiminde kolektör; ikincisinde de bir nevi ayna sistemine bağlı mercekli kolektörler kullanılır. 

En çok tercih edilen ve en basit yöntem olan birincisi özellikle termal enerji için oldukça uygundur. Fakat bu yöntem, toz ve kumdan olumsuz yönde etkilediği için çöl koşullarında bazı sorunlar çıkarmaktadır. Öte yandan düz levha kolektörler, bol miktarda güneş ışığı alan bölgelerde veya ülkelerde sıcak su elde edilmesi için kullanılır. Genellikle yazlık evlerde veya köylerde evlerin tepelerinde yer alan güneş enerji sistemleri örnektir. 

Kolektörlerin ticari amaçlı kullanıldığı yerler örnek olarak birkaç ülkeyi şöyle sıralamak mümkündür:

1. Avustralya 

2. Japonya 

3. İsrail 

4. Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney’i 

Mercekli kolektörler ise elektrik trübünlerinin dönmesi için yeterli miktardaki yüksek sıcaklığı üretebilmektedir. Bu kolektörlerin en gelişmiş olanları ayna kullanırlar. 1,2 mm çapında bu tür bir kolektör 1 litre suyu 15 dakika içinde kaynama derecesine getirebilme gücüne sahiptir. Enerji elde etmek amacıyla ise kolektörlere farklı donanımlar eklenir. 

Pek çok ülkede aynalı kolektörler daha geniş arazilere yayılmışlardır. Örneğin Amerika Birleşik Devletlerinde 25.000 adet aynalı kolektör 5 kilometrekarelik bir alanı kapsayabilmektedir. Bu tür kolektörler, güneşin hareketine göre pozisyon değiştirmekte ve bilgisayarlar üzerinden kontrol edilmektedir. İsrailliler ise bundan elektrik elde etmek için “güneş havuzu” inşa etmişlerdir. 

Güneşten gelen ışığı doğrudan elektriğe dönüştüren ve depolama görevi de olduğundan dolayı kapalı havalarda da enerji sağlamaya devam eden fotovoltaik hücre pillerin kullanımları da gittikçe artmakta ve yaygınlık göstermektedir. 

Fiyatları gittikçe ucuzlayan “fotovoltaik piller” halen, en çok hesap makinesi gibi küçük cihazlarda kullanılıyor olsa da daha geniş çaplı kullanımı için pek çok teknoloji geliştirilmektedir. Trafik lambaları, büyük otoyollar boyunca yerleştirilen imdat telefonları, reklam panoları vb. birçok alanda kullanılan bu türden enerji, gelişmiş ülkelerde özellikle enerji hatlarından uzakta inşa edilen binalarda da tercih edilmeye başlanmıştır. 

Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli 

Türkiye, diğer ülkelere göre güneş enerjisi bakımından daha şanslıdır. Türkiye’ye düşen güneş enerjisi miktarı, tüm Avrupa ülkelerine düşen enerjinin toplamına eşit ve daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2,640 saat (günlük toplamda 7.2 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti metrekare başına 1.311 kWh olduğu tespit edilmiştir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.