Kelimeler

Halef-Selef Ne Demek?

Siyasette oldukça çok karşımıza çıkan halef-selef meselesini çoğu zaman hangisi daha önceydi, hangisi daha sonra şeklinde yine oldukça fazla karıştırıyoruz. Karıştırmamız ise gayet sıradan çünkü ikisi de birbirine oldukça yakın. Bu yazımızda bu ikisi arasındaki farkların ne olduğuna değineceğiz.

Öncelikle iki kelimenin kökeni de Arapça. Bazı Arapça kitaplarda şöyle ibareler vardır: Selef alimleri şöyle buyurdu; halef alimleri böyle dedi gibi. Burada selef alimi derken şu anki alimlerden (yani haleflerinden) önce yaşamış olan alimler kast edilir. Halef alimleri ise selefleri geride bırakan ”o anın” alimleridir.

Halef-Selef ayrımını son üç Cumhurbaşkanından örnek verelim. Sırasıyla 10. Ahmet Necdet Sezer, 11. Abdullah Gül ve 12. ve sonuncu Recep Tayyip Erdoğan. Şimdi;

  • Abdullah Gül’ün selefi; Ahmet Necdet Sezer
  • Abdullah Gül’ün halefi; Recep Tayyip Erdoğan
  • Recep Tayyip Erdoğan’ın selefi; Abdullah Gül
  • Ahmet Necdet Sezer’in halefi; Abdullah Gül 

Makamı devreden kişi selef; alan haleftir.

Selef, kendinden önceki demektir. Halef ise kendinden sonraki anlamına gelir. Şu an tam sıfır noktasında olduğunuzu varsayın. Tarihin karanlık tarafları ve milattan önceki bölümü selef; daha çok bilinen ve milattan sonraki bölümü ise haleftir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.