Mizah

Hamamda Cariye Kovalarken Ölen Padişah Kimdir?

Padişahların yetkinlikleri özellikle Duraklama ve Gerileme Döneminde tartışılan ve merak edilen bir soru. Padişahların sandığımız kadar evliya ya da sandığımız kadar sarhoş olmadıkları bir gerçek. Fakat bazı padişahlar için popüler tanımlar yapmak çok da güç değil. Örneğin hamamda cariye kovalarken ayağı kayıp ölen padişah, herkesin merak ettiği bir soru. Peki kim bu hamamda cariye kovalarken ayağı kayıp ölen padişah? Hamamda cariye kovalarken ayağı kayıp ölen padişah masalı gerçek mi?

Özellikle sosyal medyada söz konusu tanımın tartışması sıklıkla yapılmakta. Bu konuda en kuvvetli aday ise Osmanlı Devleti’nin Gerileme Dönemi’nde yaşayan III. Osman’dır. Gelin hep beraber III. Osman dönemine bakalım.

1-) III. Osman, 51 yıllık kafes hayatı ile Osmanlı Devleti’nde en uzun süre kafes hayatı yaşayan padişahtır.

2-) Bab-ı Ali yani Paşa kapısını inşa etmiştir.

3-) Osmanlı Devleti’nin ilk deniz feneri olma ünvanına sahip Ahırkapı Feneri’ni inşa etmiştir.

4-) Yine bu dönemde Nur-u Osmaniye Cami’nin inşası tamamlanmıştır.

III. Osman dönemine baktığımızda aslında çok da önemli olaylar olmamış, III. Osman ayrıca 1754-1757 yılları arasında 3 yıl hükümdarlık yapmıştır.

Hamamda cariye kovalarken ölen padişah III. Osman olabilir mi?

Yukarıdaki açıklamalara istinaden söz konusu tartışma mevzusu olan hamamda cariye kovalarken ölen padişahın III. Mustafa olup olmadığı her ne kadar şaibeli olsa da “olabilir” ya da “olamaz” cephesinden sorunun cevabına bakalım.

Neden Olabilir?

Görüldüğü üzere III. Osman, Osmanlı Devleti döneminde en uzun süre kafes hayatı yaşamış padişah. Dile kolay tam tamına 51 yıl kafes hayatı yaşamış bir padişahtan bahsediyoruz.

Öte yandan bu kadar uzun süre kafes hayatı yaşamış bir padişahın siyasi hamlelerine baktığımız zaman, kayda değer herhangi bir gelişme olmadığını görüyoruz.

Sadece saray kapısı yapmış, Nur-u Osmaniye Camii’nin inşasını tamamlamıştır.

Bu kadar boş ve rahat geçen bir hükümdarlık döneminde padişahın sadece saray içerisinde ömür geçirdiğini ve Osmanlı’da saray hayatının şaibeli noktalarının olduğunu düşünürsek III. Osman’ın hamamda cariye kovalarken ölen padişah olma ihtimali oldukça yüksek.

Neden Olamaz?

Bizde şöyle bir inanç vardır: Osmanlı padişahları 70 evliya gücündedir. Yani manen aşama kaydetmiş zatlardır.

Fakat bazı kaynaklarda geçtiği gibi Osmanlı sarayına sudan sonra en çok giren içecek şaraptı bilgisi, yukarıdaki inançla çelişse de padişahların İslami usuller çerçevesinin dışında hareket etmeyecekleri aşikar.

Olayın özetine baktığımızda ve tüm ihtimalleri değerlendirdiğimizde hamamda cariye kovalarken ayağı kayıp ölen padişahın III. Osman olması kuvvetle muhtemel.

Zira, Osmanlı Devleti’nin Duraklama ve Gerileme Dönemini göz önünde bulundurduğumuz zaman III. Osman kadar kayda değer bir şeyin yaşanmadığı bir dönem daha yok.

Sarayın 19. yüzyılın ortalarından itibaren Yıldız’a taşınmış ve yönetim merkezi burası olmuştur. Osmanlı Devleti’nde kafes usülünün uygulanma başlandığı yıllar ile yönetimin Topkapı Sarayı’ndan taşındığı yıllar arasında yaklaşık 200 sene var. Bu iki yüz sene içinde söz konusu hamamda cariye kovalarken ayağı kayıp ölen padişah III. Osman “olabilir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.