Otomobil

Hararet Yapan Araç

Eğer aracınızın radyatörü su eksiltiyor ve sürekli su kaynatıyor ise temel problem ne olabilir?
Benim başıma gelen olaylar bitmiyor sevgili okuyucularım. Geçenlerde aracın önünden hafif hafif dumanların yükseldiğini gördüm. İlk başta hararet yapıyor sandım ve araçtan hızla indim. Kaputu açtığımda karşıma çıkan manzara daha önce karşılaşmadığım cinsten idi. Radyatörün davlumbazı yani üst tarafı çatlamış aradan su buharı cızır cızır kaçmaya çalışıyordu. Böyle bir durumda bazıları direk yol yardımı arayabilir. Hatalı bir karar değil. Yetkili servise gitsin ne gerekiyorsa yapılsın denir. Ben öyle yapmadım. Aman canım ufacık bir çatlak ne olacakki diyerek yoluma devam ettim. Sonrasında problem başımıza çok büyük bir iş açmadan hallettim. Fakat yetkili servise yüksek miktarlarda para dökmemek için en ucuz yoldan halletmeye çalıştım. Haliyle bu konuda az çok bir fikir sahibi oldum. Neler yapılabilirmiş birlikte bir bakalım;

 

Aracınız Hararet Yapıyorsa

 

İlk olarak bahsetmek istediğim işin tamir kısmına geçmeden hemen önce seyir halindeyken böyle birşeyin başınıza gelmesi halinde yapılması gerekenler olucak. Yaz-kış farketmez aracınızın iklimlendirme ayarını en sıcağa getirip havanın içeride sirküle olmasını sağlayın. Bu motorun sıcağını içeri vereceği için faydalı olabilir. Bir çözüm değil fakat en azından anlık bir çözüm olarak denemekte fayda var. Sonrasında aracınızı müsait bir yere çekin. Aman radyatör kapağını hemen açayım demeyin! Yüzünüze kaynar bir su fışkıracaktır. Kaş yapayım derken göz çıkarmayın. Önce motorun soğumasını bekleyin. Soduğuna emin olduktan sonra radyatör kapağını açın ve su ekleyin. Bagajınızda antifiriz bulunuyorsa daha makbüldür.

 

Radyatör Sıvısı Eksikken Devam Ederseniz Ne Olur?
Bu kesinlikle tavsiye edilmeyen bir şey. Motora kalıcı hasarlar verebilir.

 

Radyatör Çatlağı
Benim problemim çatlaktan kaynaklı olduğundan bu çatlağı ucuz yollu halletme düşüncesini abartıp. Sanayiye de girmeden nasıl hallederim diye araştırırken, birkaç yok buldum. Ama unutmayın bunlar güvenli ve kesin yollu çözümler değil, radyatörünüzün değişmesi gerekebilir.

 

  1. İnternetten bile ucuz yollu sipariş edebileceğiniz yapıştırıcılar var bunları çatlak olan kısma sürüp yapıştıktan sonra en azından bir süre idare edebilirsiniz.
  2. Toz onarıcılar, yine bunu da internet üzerinden sipariş edebilirsiniz. Hap kutusu kadar bir toz. Bu tozu radyatörün içindeki sıvıya eklerseniz çatlak olan yeri bulup onardığı iddaa ediliyor. Fakat bu radyatörün üst kısmı hortum çatlağı gibi şeylerde hiçbir fayda sağlamayacaktır.

 

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.