Coğrafi BölgelerŞehirler

Haseke Nerede? Stratejik Önemi Nedir?

Suriye’nin kuzeydoğusunda yer alan Haseke şehri Fırat’ı besleyen Habur ve Yahya nehirlerinin birleştiği noktada kurulmuştur. 80 km kuzeyinde Türkiye sınırındaki Kamışlı, 120 km güneyinde ise Deir Ez-Zavr kenti yer alır. Son zamanda gelişen yaygın sulu tarım imkanları Haseke’yi Suriye’nin enönemli pirinç ve tahıl üretim merkezi konumuna getirmiş olup ayrıca, şehrin yakınlarında çıkarılan ve yerel ekonomiye önemli katkıda bulunan petrol, önce Haseke üzerinden Humus’taki rafineriye, oradan da ihraç edilmek üzere akdeniz kıyısındaki Tartus Limanı’na gönderilir.

Haseke Tarihi 

Nüfusunun büyük bir bölümü Kürtlerden ve Süryanilerden oluşur. 1926 yılında demir yolu çalışmaları sırasında Nusaybin’den ayrılarak kurulmuştur.

2011 yılındaki Suriye iç savaşının başlamasıyla, Kamışlı petrol ihracatını da etkileyerek çökmesine yol açmasından uzun bir süre sonra 2012’de Kamışlı’da tekrar petrol bulunarak ihraç edilmeye başlandı. Suriye iç Savaşı’nın ardından Kamışlı, 21 Ocak’ta Cezire, 27’de Kobani ve 29’un da ise Afrin meclis ve meclis başkanları özerklik ilan etti.

Cezire, Kobani ve Afrin kantonlarından Özerk bir federasyon yapılanması ile birleşerek Rojava’yı kurdular. Bölgede tekrar petrolün bulunmasından sonra Kamışlı’nın geliri devamlı ve hızla yükseldi ve şehir bir ticaret, alışveriş ve turizm kenti haline geldi. Kamışlı, Rojava’nın Hasiçi şehrinden sonra en yüksek nüfusuna sahip şehridir. Kamışlı ve Hasiçi ile birlikte Rojava’nın metropol alanını oluşturmaktadırlar.

2004 yılındaki Kamışlı Olayı burada yaşanmıştır. 2004 yılında bir futbol karşılaşmasında kargaşa çıkmış ve bu kargaşa Kürt-Arap çatışmasına dönüşmüştür. Neticede 50 civarında kişi ölürken Kamışlı’da maddi hasar oluşmuştur. Bu olayda en az 30 Kürt öldürülmüş ve olay Kamışlı Katliamı olarak tanınmıştır. 2016 yılındaki Kamışlı Muharebesi burada yaşanmıştır.

Haseke’de Son Durum

Son dönemlerde burada yaşayan gençlerin Suriye dışına açılması ve farklı dünyaları görmeleri ile birlikte aşiret önde gelenleri eskisi kadar etkili olmasa da aşiret yapısı hala etkili olarak kalmıştır. Haseke ili Suriye’deki isyan döneminde aslında ilk önemli eyleme sahne oldu. Hasan Ali Akleh adlı bir genç Tunus’ta Muhammed Buazizi’nin yaptığı gibi kendisini yaktı. 3 gün hastanede kalan genç hayatını kaybetti.

2004 yılında bir futbol maçı sırasında başlayan ve yaklaşık 100 kişinin öldüğü olaylara sahne olan Kamışlı ve Ras el-Ayn ise halen (Ceylanpınar’da olduğu gibi) Türkiye’nin sıcağı sıcağına hissettiği çatışmalara sahne oldu. Bugün hala bazı köylerde iç savaş hüküm sürmektedir.

Haseke’nin Stratejik Önemi

Haseke, iyi yapılandırılmış düzgün kara ve demir yollarıyla ülkenin diğer bölgelerine karadan bağlantılıdır. Haseke (diğer adıyla Hasiçi), Suriye’nin, Hasiçi ili’nin ve Hasiçi ilçesi’nin merkezi ve 2015 nüfus verilerine göre 336,200 kişiyle en kalabalık şehridir. Suriye’nin kuzeydoğusunun en uç köşesinde bulunur. Şehirde nüfusun yoğunluğunu oluşturan Araplar’ın bulunmasının yanında etnik gruplar arasında Kürtler, Mihellemiler Hristiyan olan Asuriler, Süryaniler, Keldaniler, Nesturiler ve farklı kökenlere sahip milletler de bulunmaktadır. Habur Çayı, kentin içinden de geçer ve tüm valilik sınırları boyuncada devam eder.

Haseke ile İlgili Aramalar

Google’da Haseke ile ilgili arama yapan kullanıcılar aynı zamanda şunları da aradı; suriye haseke kimin kontrolünde haseke suriye mahalleler haseke hol kampı kamışlı nufusu haseke video suriye kamışlı nufusu 2018 haseke son durum haseke kalkanı tugayı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.