Otomobil

Hız Sabitleyici Yakıtı Etkiler mi?

Hız sabitleyici yeni model araçların çoğunda bulunan bir sistem. Cruise control da denilen bu sistem kullanımı akan trafikte işe yaramasa bile uzun yolda gayet güzel kullanış kolaylığı sağlamakta. Fakat bu yazıda hız sabitleyici ve yakıt ilişkisi hakkında bilgi edindikten sonra, kullanırken biraz daha çekingen davranabilirsiniz. Yakıt fiyatlarının çok yüksek olduğu bu günlerde bu sistem de sizin cebinize ekstra bir yük olabilir. Hele ki uzun yol gidiyorsanız yol boyunca hız sabitleyicinin dik yokuşlarda dahi belli bi hızda kalma inadı kesenize zarar verecektir.

Hız sabitleyici yakıtı etkiler. Hem de düşünülenin tam tersi şekilde olumsuz etkiler. A şehrinden B şehrine yola çıktığınızı düşünün. Hızınızı 120 civarı bir hıza sabitlediniz. Cruise control sistemi aracın hızını sabit tutmak için aracın gücünü ve kapasitesini umursamaksızın yokuşlarda ani gazlanmalar ile aracın doğasına ve ivmelenmesine aksi yönde hareket ederek motorunuzu zorlayacaktır. Bu da yakıt tüketimini artıran en temel sebeplerden biri. Otomatik vites teknolojileri sayesinde aracınız otomatik olsa dahi gaz pedalının sizde kalması şartıyla bile aracınızı gayet verimli kullanabilirsiniz. Şanzıman sport modda değil ise vites gerektiği gibi düşük devirlerde değişecek hem konforlu hem de düşük yakıtlı bir yol geçireceksiniz. Fakat hız sabitleyici aniden hız düşürecek birden karşınıza çıkan yokuşlarda kaybı tolere edebilmek için adeta dip gaz yapar. Motorunuz da depodan yakıtı koklamadan içme moduna geçer.

Hız Sabitleyici Zararları

Hız sabitleyici tamamen kötülenmemesi gereken gerçekten de faydalı olabilecek bir işlev olsa da zararlarını bilmek, nerede iptal edip kontrolü ele almanız gerektiğini bilmek açısından önemlidir. Bu durum yakıt tüketimi gibi etmenlerin dışında sürüş güvenliği sağlamak için de önemlidir.

  • Akan, hareketli bir trafikte ani fren yapmanız durumunda devreden çıksa dahi dikkatinizi dağıtacağından hem verimli olmaz hem de tehlike doğurur,
  • Yol özellikle virajsız ve düz ise sadece direksiyonu tutmanız gerekeceğinden dalıp gitmenize sebep olabilir dikkatinizi sakın yoldan ayırmayın ve gerektiği zaman frene acil bir şekilde basabiliyor olun,
  • Yokuşlu yollarda kullanılması aracın motoruyla inatlaşıp sürekli ani hızlanma çabaları yüzünden hem konforsuz bir sürüşe hem de yüksek yakıt tüketimine sebep olacaktır.

Cruise Control ile Hız Sabitleyici Farkı

Biri İngilizce diğer Türkçe işlev olarak aralarında hiçbir fark bulunmamaktadır. Fakat bazı araçlardaki hız sabitleyici sistemlerinde ek ufak birkaç donanım bulunduğundan İngilizce orijinal adıyla telaffuz edilir ve bu Cruise Control sisteminin hız sabitleyiciden daha üstün olduğu algısını yaratır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.