Osmanlı Tarihi

Hotin Antlaşması (1621) Nedir? Önemi Maddeleri ve Sonuçları Nelerdir?

Osmanlı Devleti’nin Duraklama Döneminde yaptığı savaşlarda Lehistan, sıkça devletin karşısında yer almıştır. Lehistan’ın Osmanlı Devleti ile birçok kez karşı karşıya gelmesinin nedeni; hem sınır boylarında yer alması hem de Kırım Türkleri ve Kazak Türklerinin iç işlerine müdahale etmesi etkili olmuştur. Osmanlı Devleti’nin Lehistan ile yaptığı savaşlardan ilki II. Osman yani Genç Osman zamanındaki Hotin Seferidir. Bu sefer sonucunda 1621 Hotin Antlaşması imzalanmıştır.

Peki Hotin Antlaşması nedir? Önemi, maddeleri, nedenleri ve sonuçları nelerdir? Daha önceki yazılarımızda Osmanlı Devleti’nin çeşitli yüzyıllarda imzalamış olduğu antlaşmalardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca 1621 Hotin Seferi ve Hotin Antlaşması’ndan söz edeceğiz. 

Hotin Antlaşması Nedir? 

1621 Hotin Seferi sonucunda imzalanan ve Osmanlı Devleti ile Lehistan arasındaki 17. yüzyılın ilk siyasi ve askeri gelişmesidir. 

Hotin Seferi 

Lehistan soylularının (Magnatlar olarak da adlandırılırlar) Boğdan’ın iç işlerine müdahale etmesi ve Lehistan’ın Erdel Prensliğine saldırmaları sonucunda Osmanlı Devleti Lehistan’a savaş açmış ve bir sefer düzenlemiştir. Yapılan savaşta Osmanlı Devleti Lehistan’ı mağlup etmiş ve 1621 Hotin Antlaşması imzalanmıştır. 

Hotin Antlaşması (1621) Maddeleri Nelerdir? 

  1. Hotin Kalesi, Osmanlı Devleti’nde kalacak. 
  2.  Lehistan, eskiden olduğu gibi Kırım Hanlığına vergi ödeyecek.
  3. Lehistan, Osmanlı Devleti’nin topraklarına saldırmayacak.

Hotin Antlaşması’nın Önemi Nedir? 

Osmanlı Devleti, her ne kadar bu savaşta Lehistan’a net bir üstünlük sağlamasa da Boğdan’ın güvenliği sağlanmış oldu. 

Savaşta Yeniçerilerin disiplinsiz hareketleri birtakım sıkıntılara neden olmuş ve II. Osman Hotin Kalesi önlerindeki Yeniçerilerin isteksiz tavırlarını görünce Yeniçeri Ocağını kaldırmak istemiştir. Süreç, Yeniçerilerin içerden aldığı bilgilerle Genç Osman’a karşı cephe almasıyla devam etmiş ve en nihayetinde Genç Osman’ın (ilk defa bir hanedan üyesinin kanı dökülmek suretiyle öldürülemesi) ölümüyle sonuçlanmıştır. 

Lehistan, Hotin Antlaşması’ndan sonra uzun bir süre (yaklaşık 50 yıl) Osmanlı Devleti’nin topraklarına saldırmamış fakat 1672 yılında Kazaklara saldırması sonucunda iki devlet arasında tekrar bir savaş yaşanmıştır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.