Tarih

Hudeybiye Antlaşması (Barışı) Nedir? Özellikleri – Önemi ve Maddeleri

Hudeybiye antlaşması ya da barışı nedir? Özellikleri, önemi ve maddeleri nelerdir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli devletlerin imzaladıkları pek çok antlaşma ve sözleşmelerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”Hudeybiye” antlaşmasından söz edeceğiz.

Mekkeli müşrikler ile Medineli Müslümanlar arasında Hicretten sonra 624 yılında Bedir Savaşı, 625 yılında Uhud Savaşı ve 627 yılında Hendek Savaşı yapılmıştır. Taraflar arasında yapılan savaşlarda Medineli Müslümanlar Uhud Savaşı’nda yenişmiş ancak 627 Hendek Savaşı ile Medine’yi savunacak güçte olduklarını kanıtlamışlardır.

Hazreti Muhammed’in 628 yılında doğduğu ve büyüdüğü yer olan Kabe’yi ziyaret etmeye karar vermiş ve Hazreti Muhammed, gayelerinin savaş olmadığını belirtmek için Mekke’ye elçi göndermiştir. Fakat Mekkeliler, kendilerine gönderilen elçileri esir almış ve savaş hazırlıklarına başlamışlardır. Müslümanların da savaş hazırlıklarına başlaması üzerine taraflar arasında gerginlik yaşanmış, uzun süren görüşmelerin sonucunda ise Hudeybiye Antlaşması imzalanmıştır. Yapılan bu antlaşmaya göre;

  • İki taraf arasında on yıl süreyle herhangi bir savaş yapılmayacak.
  • Müslümanlar, Kabe’yi bir sonraki yıl ziyaret edecekler.
  • Velisinin izni olmadan Müslüman olarak Hazreti Muhammed’e sığınan Mekkeliler iade edilecek ancak Mekke’ye sığınan Müslümanlar iade edilmeyecektir.
  • Arap kabilelerinden isteyenler Hazreti Muhammed’in veya Mekkelilerin himayesine girebilecektir. Fakat her iki taraf da himayeleri altındaki kabilelere askeri yardımda bulunmayacaktı.
Hudeybiye Barışı’nın imzalandığı yer

Uyarı: Hudeybiye Barışı çerçevesinde Medine’ye alınmayan Kureyşli Müslümanlar, Mekke kervanlarına zarar vermeye başlamasıyla Mekkeliler Müslümanlara başvurmuş ve bu maddenin antlaşmaya dahil edilmemesini talep etmişlerdir. Bu sayede Mekkelilerden Müslüman olan kişiler serbest bir şekilde Medine’ye gelebilmiştir.

Hudeybiye Antlaşması’nın Önemi

  • Hudeybiye Antlaşması’nın en önemli özelliği, Mekkelilerin Medineli Müslümanları hukuken tanımış olmasıdır.
  • Bu antlaşma ile Müslümanlar ve Mekkeliler arasındaki gerginlik azalmış ve Mekkelilerin İslamiyete geçişi hız kazanmıştır.
  • Mekke kervanlarının Medine’den geçmesiyle Müslümanların ticari faaliyetleri de hız kazanmıştır.
  • Bu antlaşma, Müslümanların Hayber Yahudileri üzerine sefer düzenlemesine zemin hazırlamıştır.

Not: Mekkeliler, Hudeybiye Antlaşması’nın hükümlerine riayet etmemiş ve iki yıl sonra Mekke Müslümanlar tarafından fethedilmiştir.

Müslümanlar ve Mekkeliler Arasındaki Diğer Savaşlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.