Hukuk

Hukukta Kişi Kavramı Nedir?

Hukukta kişi kavramı nedir? Hukuka göre kim ve kimler, ne ve neler kişi olarak kabul edilir. İşte kısaca hukukta kişi kavramı. 

Kişi, hukukun en temel yapı taşlarından biridir ve hukukta önemli kavramlar arasında yer alır. Zira hukuk, kişiler için insanlar tarafından ortaya atılmış bir olgudur. Kişiler arasındaki ilişkileri belirli kurallar çerçevesinde düzenleyen ve çeşitli maddi yaptırımlara sahip olan hukuku bir kurallar bütünü olarak da görebiliriz. Özetle hukuk, kişilerle var olan ve olacak bir kavramdır. Aynı zamanda haklar da temelde kişiler için vardır. Zira hak, hukukun kişilere sunduğu birtakım yetkilerdir. 

Hukukta kişi kavramı, çeşitli haklara ve borçlara sahip olabilen, bir başka ifadeyle hakları ve borçları bulunabilen varlıkları ifade eden bir terimdir. Daha açık bir ifadeyle hak sahibi, hak süjesi sayılan varlıklar hukuki çerçevede birer kişidirler. Bu nedenle kişi terimi ile hak ehliyeti terimi aynı anlamlara gelmektedir. Şöyle ki hak ehliyetine sahip olan, yani haklardan yararlanabilen tüm varlıklar kişidir. 

Öte yandan kişi kavramı doğal bir kavram değil aksine hukuki bir kavramdır. Hangi varlıkların borç ve hakları olabileceği ve dolayısıyla kişi sayılacağı hukuk düzeninin belirleyeceği ve onaylayacağı bir konudur. 

Modern hukuk düzenleri, sadece insanları kişi olarak kabul etmemiş aynı zamanda insan toplulukları ve mal topluluklarını da kişi olarak tayin ve tespit etmiştir. 

Özetle hukukta kişi kavramı, haklara ve borçlara sahip olabilme gücüne, bir diğer deyişle hak ehliyetine sahip olan varlıkları ifade etmek için kullanılır. Hukuk düzeni, hangi varlıklara bu ehliyeti tanımışsa onları birer kişi olarak kabul etmek mümkündür. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.