Hukuk

Hukukta Kişilik Kavramı Nedir?

Hukukta kişilik kavramı nedir? Hukukta kişiliğin tanımı nasıldır? İşte kısaca hukukta kişilik kavramı. 

Hukukta kişi ve kişilik kavramları oldukça önemli kavramlardır. Zira kişiler, hukukun ortaya çıkmasını ve devam etmesini sağlayan varlıklardır. Bu yüzden de kişi ve kişilik kavramları oldukça önemli. Temelde bu iki kavramı iyi anlamak gerekiyor. Daha önceki yazılarımızda hukukta kişi kavramından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca hukukta kişilik kavramından söz edeceğiz. 

Hukukta Kişilik Kavramı Nedir? 

Hukukta kişilik kavramı, birbirinden farklı iki anlama sahiptir. 

Dar Anlamda Kişilik: Haklara ve borçlara ehil olmayı, yani hak ehliyetine ifade eden bir kavramdır ve kişi terimi ile aynı anlama gelir. 

Geniş Anlamda Kişilik: Sadece hak ehliyetini kapsamayan ve aynı zamanda fiili ehliyeti ile kişisel durumları ve kişilik haklarını da içine alır. Peki bu kavramlar nelerdir? 

Kişisel Durumlar: Herhangi bir kişiyi diğer bir kişiden ayıran ve hukuk düzeninin kendilerine bazı sonuçlar bağladığı niteliklerdir. Mesela kişinin cinsiyeti, yaşı, ergin ya da hür olup olmaması, medeni durumu (evli-bekar-dul-boşanmış) gibi konular kişisel durumlar arasında yer alır. 

Kişisel Haklar: Kişilerin maddi, manevi ve ekonomik bütünlüğü ve mevcudiyeti üzerinde sahip oldukları kesin haklardır. Mesela bir kişinin beden bütünlüğü, sağlığı, haysiyet ve şerefi, özgürlükleri, iktisadi ve fikri faaliyetleri üzerindeki hakları ise kişilik hakları arasında yer alır. 

Daha fazlası için sitemizin hukuk kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.