Hukuk

Hukukun Şekli Kaynakları Nedir? Nelerdir?

Hukukun şekli kaynakları nelerdir? Hukukun şekli kaynakları nedir ve ne demek? Daha önceki yazılarımızda çeşitli hukuki terimlerden söz etmiştik.  Bu yazımızda ise kısaca hukukun şekli kaynaklarından söz edeceğiz. 

Hukukun Şekli Kaynakları Nedir ve Ne Demek? 

Hukuk kurallarının nasıl ve hangi surette meydana geldiklerini, nasıl ortaya çıktıklarını ve nereden geldiklerini ifade eden kaynaklara “hukuku doğuran kaynaklar” veya “hukuku yaratan kaynaklar” adı verilir. Ayrıca hukuk kurallarının dışa karşı nasıl ve hangi şekilde göründüğünü gösteren kaynaklara ise “hukuku bildiren kaynaklar” veya özelliğine uygun düşecek şekilde “hukukun şekli kaynakları” ismi verilmektedir. 

Hukukun şekli kaynakları tabiri ile hukuk kurallarının haricen ne gibi şekillerde göründüklerini, bize nasıl ve hangi şekillere bürünmüş olarak yansıdıklarını veya nerelerde bulunduklarını kastetmekte olduğunu vurgulamış olduk. Hukukun bu çerçevedeki kaynaklarını, yazılı kaynaklar veya yazısız kaynaklar şeklinde bir ayrım yapmak mümkün. Ayrıca teknik anlamda bir kaynak bulunmamasına rağmen hukukun kurallarının uygulanmasında uygulayacılara yardımcı olan bilimsel görüşler ve yargı kurallarını içtihatları da özelliklerine uyacak şekilde “yardımcı kaynaklar” adı altında bu ayrıma dahil edebiliriz. 

Bu ayrımlar ile hukukun şekli kaynakları denildiği zaman karşımıza yazılı kaynaklar, yazısız kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olmak üzere başlıca üç kaynak karşımıza çıkmaktadır. 

Hukukun Şekli Kaynakları 

1-) Yazılı Kaynaklar 

– Anayasa 

– Kanunlar 

– Kanun Hükmünde Kararnameler 

– Tüzükler 

– Yönetmelikler 

2-) Yazısız Kaynaklar 

– Örf ve adet hukuku 

3-) Yardımcı Kaynaklar 

– Bilimsel Görüşler 

– Yargısal Kararlar 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.