Osmanlı Tarihi

II. Meşrutiyet’in İlan Edilme Nedenleri Nelerdir?

II. Meşrutiyet, anayasanın 30 yıl askıda kaldığı İstibdat Dönemi’nden sonra 24 Temmuz 1908 ile 6 Kasım 1922 yılları arasındaki dönemi ifade etmektedir. II. Meşrutiyet dönemi, meşrutiyetin ilan edildiği 24 Temmuz 1908 tarihiyle başlamıştır. II. Meşrutiyet’in ilan edilmesinde İkinci Kuşak Yeni Osmanlılar ile İttihat ve Terakki gibi gruplar etkili olmuştur. Ayrıca II. Meşrutiyet ve II. Meşrutiyet dönemini İttihat ve Terakki partisinden bağımsız düşünemeyiz. Peki II. Meşrutiyet neden ilan edildi? II. Meşrutiyet’in ilan edilme nedenleri nelerdir?

II. Meşrutiyet’in İlan Edilme Nedenleri Nelerdir?

  • Osmanlıcılık düşüncesi etrafında bütün Osmanlı tebaasını tek bir çatı altında toplama düşüncesi II. Meşrutiyet’in ilan edilmesinde en önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaldı ki İttihat ve Terakki Partisi, milliyetçi bir partidir. 
  • Osmanlı Devleti’ni dağılmaktan kurtarma düşüncesi de yine II. Meşrutiyet’in ilan edilme nedenleri arasında yer almaktadır.
  • İngiltere, Fransa ve Rusya’nın Reval Görüşmeleri’nde Osmanlı Devleti’ne bağlı olan Makedonya üzerinde düzenleme talep etmeleri de Meşrutiyet’in ilan edilme nedenleri arasındadır. 
  • Reval Görüşmelerinden sonra kesinleşen Avrupa müdahalesinin engellenmesi düşüncesi de Meşrutiyet’in siyasi amaçlı ilan edilme nedenleri arasında yer almaktadır.
  • Serez’den kalkan bir ordu kısmının padişaha baskı yapması için İstanbul’a doğru hareket ettiği haberlerinin yayılması ise II. Meşrutiyet’in ilan edilmesinde ‘ateşleyici’ bir rol oynamaktadır. 

İttihat ve Terakki Cemiyeti, Avrupalı devletlerin Reval Görüşmelerine bağlı olarak Osmanlı Devleti toprakları arasında yer alan bölgelerde iç karışıklık çıkartılacağı bilgisini Alman kaynaklarından almışlar ve bu haberler üzerine Hürriyet Taburları‘nı kurmuşlardır. Bölge halkının da iştirakı neticesinde İttihatçı kadrolar, Selanik Hükumet Konağını işgal etmişlerdir.

İsyanın geniş bölgelere sıçraması ve ülke genelinde genel bir iç karışıklık çıkacağı endişe ile Sultan II. Abdülhamit, 24 Temmuz 1908 tarihinde II. Meşrutiyet’i ilan etmiş ve Kanun-i Esasi yeniden yürürlüğe girmiştir. II. Meşrutiyet’in ilanından sonra ilk kez çok partili hayata geçilmiş, İttihat ve Terakki cemiyeti yönetimde söz sahibi olmaya başlamış, Osmanlıcılık ve İslamcılık gibi düşünce akımlarının yerini Turancılık gibi fikir akımları almıştır. II. Meşrutiyet’in ilan edilmesi, İyd-i Milli adı verilen bir milli bayramlarla kutlanmaya başlanmıştır.

Iyd-i Milli Nedir? Ne Zaman Kutlanmıştır?

Not: II. Meşrutiyet’in ilan edilmesi sırasında Bulgaristan bağımsızlığını ilan etmiş, Yunanistan Girit’i ilhak etmiş, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ise Bosna-Hersek’i işgal etmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.