DüşünceFelsefe

İkinci Sorular


İnsan ömrünün her safhasında ikinci sorularla karşılaşır. Önce adını sorarlar sana. Mehmet, Ahmet, Ayşe adın her neyse söylersin. Daha sonra sana ikinci soruyu sorarlar. Nerelisin? Hangi takımlısın? Hangi Partilisin? Çünkü isminiz kimliğinizi yansıtmaz, isminiz sizin başkaları tarafından yaftalamanıza da mahal vermez.

Hastalık mı yoksa hakikaten merak mı ya da etiketlemek için bahane mi tartışılır fakat ülkemiz insanları ikinci soruları sormaya hayli düşkündür. Parkta oturuyorsunuz örneğin yanınıza genç-yaşlı farketmez birisi geliyor bir yerlerden sohbet konusu açılıveriyor ve sonrasında isim soruluyor ileriki safhada ise alınmak istenen cevabın soruları geliyor birbiri ardına.

Maalesef,ülkemizde her kesimden insanlar bu ikinci soruyu yöneltirler.Fenerbahçeliyim yahut Galatasaraylıyım dediğiniz anda sizi yaftalamaya ya da sizin hakkınızda ufak öngörülerde bulanmaya başlarlar. Dünyanın galiba hiçbir beldesinde rastgelemeyeceğimiz bu olay ülkemizde hat safhada.

Şuralıyım, şu takımı tutuyorum, oyumu şu partiye veriyorum, şu şarkıları dinliyorum dediğinizde yine karşı tarafın zihninde bir şablon oluşacak ve muhtemelen akabinde yaptığınız her konuşmada bu söylediğiniz unsurları göz önünde bulunduracaktır. İşe bir de siyaset girdi mi kombinasyon tamamlanmış oluyor ve ikinci soruyu yönelten kişi başka bir soru sormaya daha tenezzül etmeden etiketi yapıştırıyor.

X takımını tutan kişiden ne beklenir, Y memleketli adamdan da hayır mı gelirmiş, Z partisine oy veren haindir gibi tepkiler ikinci cevaplardan sonra insan zihninde yer etmiş köhne kalıplardan yalnızca birkaçıdır.

Açıkçası bu zihniyetin kıyamete kadar devam edeceği kanaatindeyim. Eğitimle hallolur desem okumuş insanlar da yapıyor bunu okumamış insanlar da. Eğitim milletlerin ıslahın için izlenecek en mükemmel yoldur fakat eğitim milletleri bir yere kadar geliştirir. Eğitimin belki de değiştiremediği tek şey genelin zihin yapısıdır. Zor değişiklik gösterir ve bu çok uzun zaman alabilir.

Eğer bir sabah uyandığımızda bu zihniyetten kurtulmuş olarak uyanırsak milletimizin kaderi o gün değişir, o gün gerçek manada “elit, çağdaş, örnek” bir millet olabiliriz.

2 thoughts on “İkinci Sorular

  • Oktay Yörük

    Hocam tamamen iyi niyetle söylüyorum, bu yorumu okuduktan sonra silin lütfen.

    Noktalama işaretleri bitişik yazılır, ardından bir boşluk bırakılır. Yani nokta koyduktan sonra yeni cümleye boşluk atarak başlanır, virgülden sonra boşluk bırakılır. Soru işaretleri bitişik yazılır. Hem okurlar için, hem de seo için bu tarz inceliklere önem vermenizi öneririm. Oldukça faydasını göreceksiniz.

    Yanıtla
    • tozlumikrofon

      Öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederiz Oktay Bey. Okuyucularımızdan gelen yorumlar bizi daha ileriye götürecektir. Tavsiyelerinizi dikkate alacağımızdan ve uygulayacağımızdan şüpheniz olmasın.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.