Gündem

İlber Ortaylı: Ayasofya’nın İbadete Açılması Söz Konusu Olamaz

İlber Ortaylı’nın Ayasofya’nın ibadete açılması konusundaki yorumları bugünlerde tekrar gündeme geldi. Ünlü tarihçi İlber Ortalı, bir programda kendisine sorulan Ayasofya’nın ibadete açılması konusunda ”ne münasebet, öyle bir şey söz konusu olamaz” açıklamalarında bulunmuştu.

Ayasofya’nın geç Roma mabedi olduğunun altını çizen İlber Ortaylı, tekniklerini geliştirenlerin pagan olduğunu da vurgulamıştı. Mimar Sinan’ın da destek tamirlerinden de övgüyle söz eden İlber Ortaylı, Ayasofya’nın müze olarak kalması gerektiğini vurguladı?

Uluslararası Baskılarla Baş Edecek Misiniz?

Milliyet gazetesinde yayınlanan bir köşe yazısında ise İlber Ortaylı, ”Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasının sonucundaki uluslararası baskılarla baş edecek misiniz” diye sordu. İlber Ortaylı’nın söz konusu köşe yazısındaki ilgili kısım şu şekilde:

”Binlerce insanın katıldığı son toplu sabah namazı olayından sonra gazetelerde çeşitli yorumlar var. Bir tanesi Murat Bardakçı’ya ait. “Cami olmasında mantık vardır” demeye getiriyor ama “Bunun müzeye çevrilmesindeki şartlar değişti mi, beynelmilel baskılarla baş edebilecek misiniz?” sorusunu da ortaya koyuyor. Galiba bütün mesele bu. Ülke içinde kitleleri harekete geçiren iktidarlar  beynelmilel hareketleri hesaba katmıyorlar. Endülüs’ün büyük eseri Kurtuba Camii’ni katedral olarak kullanan, Mostar Köprüsü’nün yanına acayip, kocaman bir çan kulesi diktiren İspanya’nın dahil olduğu dünya Ayasofya için aynı duyarlılığı gösterir mi? Dünya, Atatürk Türkiye’sinin aldığı kararı saygıyla karşılıyor mu acaba?”

Ayasofya’nın ibadete açılıp açılmayacağı konusu, geçtiğimiz günlerde Yeni Zelanda’da yaşanan Müslümanlara yönelik katliamdan sonra tekrar gündeme gelmişti. Bu konuda pek çok tarihçi birbirinden farklı görüşler ortaya koyuyor. İlber Ortaylı’nın yazısının bir bölümünde adından söz ettiği Murat Bardakçı ise Ayasofya’nın ibadete açılması gerektiğini ifade ediyor. Murat Bardakçı’nın ifadeleri şu şekilde:

Murat Bardakçı’nın konuşmasının bir bölümünde de ifade ettiği gibi Türkiye’nin bu kararın sonucundaki yaptırımlara gücü yeter mi? Zor. Geçtiğimiz aylarda yaşanan ve Türkiye’nin geri adım atmasıyla son bulan Rahip Brunson olayında açıkça görüldü ki Türkiye, henüz kendi aldığı kararların sonuçlarını ödemeye hazır değil. Bu, Türkiye’nin ekonomik açından dışa bağımlı bir ülke olması ile de doğrudan ilgili.

Konuyla ilgili olarak diğer yayınlarımıza göz atabilirsiniz:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.