Gündelik Hayat

İlk Ayın Kirası Neden Peşin?

Ev kiralayacak olan kişilerin duymaktan sıkıldığı klişelerden biri “ilk ayın kirası peşin” sözüdür. Gerek ev sahiplerinden gerekse emlakçılardan duyulan bu söz ne anlama geliyor? İlk ayın kirası neden peşin verilir? 

Öde Kal Sistemi 

İlk ayın kirasındaki temel mantık ‘öde kal’ sistemidir. Kiracı, kiraladığı evinde ilk ayın kirasını peşin öder ve sonrasında evde kalır. Bundaki bir diğer neden ise son ayda kiracının sözleşmesinin bittiğini gerekçe göstererek evden ayrılmasını engellemektir. 

İlk ayın kirasını ödeyen kişi çıkacağı ayda ise kira ödemez. Kaldığı ayın kirasını geçen ay ödemiştir. 

Öte yandan ilk ayın kirası peşin alınarak “kalınan gün kadar” ödeme sağlanmış olur. Mesela kirayı geciktiren kişi, böylece 1 ay geciktirmiş olmaz; 1-2 gün/hafta geciktirmiş olur. 

Mesela bu mantık maaşta da vardır. Çalış-harca mantığı. Kişi, önce çalışır yani cebinden yer daha sonra ise maaşını alır. İlk ayın kirasının peşin alınmasını ise bu durumun tam tersi olarak düşünmekte fayda var. 

İlk ayın kirası, emlakçı komisyonu, depozito bedeli, elektrik, su ve doğalgazın aboneliğinin alınması derken bir eve çıkmanın ücreti neredeyse 5.000 TL’yi buluyor. 

İlk ayın kirasını peşin verme konusunda kafası karışanlar böylece kafalarındaki soru işaretlerini kaldırabilirler. Son ay kira ödemiyorsunuz. Ve son ay tabi evi harp alanına çevirmemişseniz depozito da alıyorsunuz. 

Ben bu tarz ödemelere “sorma ver parası” adını verdim. Sorma ver işte. Sen karşı gelsen de veriyorsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.