Teknoloji

iPhone Telefonların Pil Ömrünü Uzatacak Taktikler

İnternette iphone pil ömrünü arttırmak için yazılmış makalelerden birinde pil ömrünün 3 güne kadar uzadığı yazılmış. Peki bu doğru olabilir mi? Bu süre kullanıma bağlı olarak çok değişken bir şey olsa dahi size bugün pil ömrünüzü maksimum seviyelere çıkarabilmeniz için harika taktilerden bahsedeceğim.

1. Arka Planda Uygulama Yenileyi Kapalı Tutun

Arka plandaki uygulamaları kullanmasanız dahi konumunuzu kullanarak sizden habersiz bir işler çeviriyor olabilirler. Bunun sebebi bir haber uygulamasındaki yeni bir haberi almanız veya telefonda yüklü oyunda puan durumunu güncel olarak öğrenmenizi sağlayacaktır. Güzel gibi görünüyor. Fakat çok nadir kullandığınız bir haber uygulamasının sürekli sizin konumunuzu kullanması can sıkıcı olabilir. Telefonunuzu düşük güç moduna alırsanız bu özellik otomatik olarak kapanacaktır. Düşük güç modunu nasıl kullanabileceğinizi birazdan anlatacağım.

Uygulama yenilemeyi kapatmak için: Ayarlar simgesine dokunun / Genel / Arka Planda Uygulama Yenile (Buradan sürekli haberdar olmak istediğiniz uygulama var ise onun ayarını açık bırakabilirsiniz)

 

 

2. Batarya Kılıflar

Ayarlardan bahsediyoruz bu yazıdaki tüm tavsiye edilen maddeleri uyguladıktan sonra batarya performansınızın gözle görülür biçimde artacağına emin olabilirsiniz. Fakat bu pil performansı sizi yine de tatmin etmiyor ise Apple marka dışında 50-100 lira arasına bulabileceğiniz batarya kılıfları kullanabilirsiniz. Telefonu biraz kaba gösterebilir fakat işe yarayacaktır. Şarjınız bitmek üzereyken üzerinde tuşa basarak şarj olmaya başlamasını sağlayabilirsiniz.

 

3. Otomatik Uygulama Güncellemelerini Kapatın

iOS 7 yazılımndan sonra gelen güncelleme ile birlikte eliniz ile tek tek güncellemek yerine telefon herhangi bir wi-fi bağlantısına bağlanınca güncellemeleri sizin yerinize hallediyor. Harika bir kolaylık olmasına rağmen bu da batarya performansınızı önemli derecede düşürebilir. Yapmanız gereken  uygulamaları istediğiniz zaman güncelleyin ve bataryanızın ömrümünü maksimize edin.

Otomatik güncellemeleri kapatmak için: Ayarlar simgesine dokunun / iTunes&App Store / Güncellemeler kısmını buradan kapatabilirsiniz.

 

 

 

 

4. Parlaklığınızı Ayarlayın

iPhone sensörleri sayesinde bulunduğunuz konumdaki ışık durumuna göre parlaklığı sizin için en uygun düzeyde tutmaya çalışacaktır. Parlaklığı en kısıkta tutmanız pil ömrü açısından en uygunu olacaktır ama deneyimlerime dayanarak söylüyorum ki bu şekilde kullanınca gündüz vakitlerinde parlaklığı ayarlamak ile uğraşıp vakit kaybetmekten başka hiçbir işe yaramıyor.

Parlaklık ayarlarınız için: Ayarlar simgesine dokunun / Ekran ve Parlaklık

 

 

5. Hareketi Azaltın

Bu özelliği kapatmanız telefonunuzdaki simgelerin paralaks efekti de dahil olmak üzere kullanıcı hareketini arayüzünün hareketini azaltmanızı sağlar. Örneğin yolculuk esnasında veya yürürken başınızın dönmemesi için arkaplanda ayarladığınız duvar kağıdının aşağı-yukarı kayması bu efektlere dahildir.

Hareketi azaltmak için: Ayarlar simgesine dokunun / Genel / Erişilebilirlik / Hareketi Azalt özelliğini açık konuma getirin

 

 

6. Wi-fi Kullanmıyorsanız Kapatın

Dışarı çıktığınızda mobil veriyi kullanmaya geçersiniz. Eğer wi-fi özelliği açık durumda ise bir wi-fi ağına bağlı olmasanız dahi şarjınızın çabuk bitmesine sebep olabilir. Nasıl mı? Cihazınız bu özellik açık iken belli aralıklar ile wi-fi ağı aramak için sinyal gönderir.

Wi-fi özelliğini kapatmak için: Ayarlar simgesine dokunun / Wi-fi / Özelliği kapalı konuma getirin

Eğer apple watch kullanıyorsanız bu özelliği açık tutmanızda fayda var zira apple watch çoğu özelliğini wi-fi açıkken iletişim kurarak alır.

 

 

 

7. Personel Hotspot Özelliğini Kapalı Tutun

Bu özellik telefonunuzu modem olarak kullanmanızı yani internet erişiminizi diğer insanlar ile paylaşmanıza yarar. En büyük dezavantajı ise bataryayı çok hızlı birşekilde tüketmesidir. Bu özelliği kullanmanız sırasında hem wi-fi hem bluetooth özelliğinin açık olması istenmektedir. Varın gerisini siz düşünün.

Özelliğin kapalı olduğundan emin olmak için: Ayarlar simgesine dokunun / Personel Hotspot / Özelliği kapalı konuma getirin

 

 

 

 

8. Bataryanızı En Çok Tüketen Uygulamayı Bulun

Uygulamalar app store marketine kabul edilmeden önce onlarca testten geçer. Buna rağmen bazı uygulamalar bataryanızı daha hızlı bir şekilde tüketebilir. Hangi uygulamada zaman geçirirken şarjınızın azaldığını tespit edebilirsiniz.

Bunun için: Ayarlar / Pil / Bu ekranda son zamanlarda hangi uygulama ne kadar enerji sarfetmiş görebilmenizin yanı sıra uygulamanın üzerine dokunduğunuzda arka planda çalışırken mi yoksa siz kullanırken mi pil ömrünüzü kısaltmış görebilirsiniz.

 

 

 

 

9. Konum Servisleri Mutlaka Kapalı Kalsın

iPhone cihazınızın içinde gömülü olan GPS özelliği navigasyon, siri gibi uygulamaların konumunuzu bulmasına yardımcı olur. Bilmenizi isterim ki eğer bu uygulamalar ile pek işiniz yoksa bu özelliği mutlaka kapalı tutmanız sizin çok işinize yarayacaktır.

Konum Servislerini kapatmak için: Ayarlar simgesine dokunun / Gizlilik / Konum servislerinin kapalı olduğundan emin olun.

 

 

 

 

Bunlar ile tek tek zaman kaybetmek istemezseniz karşınızda düşük güç modu!

iOS 9 güncellemesinden sonra gelen bu özellik ile pil ömrünüzü uzatabilmek için yapılması gereken en temel şeyleri sizin için telefonunuz ayarlıyor. Pil ömrü kullanım alışkanlıklarınıza bağlı olarak çok değişken olsada size ortalama olarak ekstra 3 saat kazandırabilir.

Bu özelliği açmak için:

Siri’ye ‘Düşük güç modunu açar mısın?’ diyerek seslenebilir veya

Ayarlar simgesine dokunduktan sonra ‘Pil’ bölümüne girdikten sonra bu özelliği açmanız mümkün.

Şarjınız %20 seviyesinin altına düştüğünde telefonunuz düşük güç modunu kullanmayı önerecektir.

Batarya Kullanımıyla Alakalı Doğru Bilinen 3 Yanlış

1. Multitask (çoklu görev ekranı)’ı açarak çalışan uygulamaları kapatmak.

Bu kesinlikle hiçbir işe yaramayacağı gibi uygulamadan tamamen çıkmanız bir dahaki girişte daha çok enerji harcanması gerektiğinden tam tersi bir etki bile yapabilir. Aracınızı istisnasız her duraklamada tamamen stop edin tekrar çalıştırmanız gibi.

2. Cihazı şarj etmek için bataryanın tamamen bitmesini beklemek.

iPhone cihazlardaki lityum iyon piller sayesinde böyle birşeye gerek olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu sadece eski Nokia 3310 telefonlardan kalma bir özellik. Batarya ömrünü bu değil pilin döngü sayısı belirler.

3. Telefonun şarjı dolduktan sonra hemen şarjdan çekmek.

Gece boyunca telefonunuzu şarjda bırakmamak güvenliğiniz açısından akıllıca olabilir. Her ne kadar testten geçse bile haberlerde arada bir bataryanın patlaması, çatlaması gibi olaylara denk geliyoruz. Fakat batarya performansı açısında bunun bir zararı yok. Şarjınız %100 seviyesine geldikten sonra telefon şarj olmayı zaten otomatik olarak kesecektir.

ve mutlu son…

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.