Gündem

Irak’taki Referandum’un Perde Arkası ve Sözde Kurulması Planlanan Kürt Devleti

Yakın zamanda tartışılan en önemli konulardan biri de Irak’ın kuzeyinde yer alan bölgesel Kürt yönetiminin referandum talebi. Referandum ciddi ciddi tartışılıyor ve muhtemel bir sözde Kürt Devleti’nin kurulması gündemde. Barzani, geçtiğimiz günlerde referandumum ertelenmeyeceği yönünde bir açıklama yapmıştı. Barzani’nin bu açıklamaları Türkiye sınırında kurulması planlanan bölgesel Kürt Devleti ve diplomatik ilişkiler açısından oldukça hassas bir noktada.

Son zamanlarda Arap Baharı ve Suriye krizi ile birlikte Kürt yönetiminin bölgedeki etkinliği iyiden iyiye artmıştı. YPG güçlerine Amerika ve Almanya başta olmak üzere Batılı devletlerin destek olmasıyla özellikle IŞID’e karşı elini güçlendiren Kürt yönetimi, tüm bu yaşanan olumsuzlukların ardından bölgede tek güç olması için referanduma gidiyor.

Referandum kararında geri adım atmayacağını dile getiren Barzani’nin açıklamaları, ileride kurulması muhtemel Kürt Devleti hakkında ciddi soru işaretleri bulunduruyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, karara oldukça sert bir tepki göstermiş ve referandumdan doğan sonuçlara istinaden “Barzani nihai kararımızı 22 Eylül’de çok net görecek” ifadelerini kullanmıştı.

22 Eylül’de Ne Olabilir?

Türkiye, İran ve Rusya’nın İdlib konusunda anlaşmasının ardından olası bir askeri müdahale seçeneği masada. Türkiye Barzani’nin geri adım atmama kararının ardından Irak’ın kuzeyine müttefikleriyle beraber askeri bir müdahalede bulunabilir. Milli Güvenlik Kurulu’nun 5 gün önceye alınması da bu ihtimali kuvvetlendiren bir hareket olarak algılanıyor.

Hedef Ne?

Kulislerde konuşulan en önemli senaryo, Amerika’nın bölgede tamamen kendi güdümünde bir devlet kurması yönünde. IŞİD’in yavaş yavaş uluslarası sahneden ve Ortadoğu’dan çekilmesiyle beraber bölgede kalıcı bir güç bulundurmak isteyen Amerika, böyle bir karara imza atabilir.

Bilindiği üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin Spykman’ın İç Hilal Teorisi gereği Ortadoğu topraklarında ciddi çıkarları söz konusu.

Bölgede hakimiyetini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan Amerika Birleşik Devletleri, Suriye’nin kuzeyindeki bariz Rusya hegemonyasını kırmakta da oldukça zorlanıyordu.

Türkiye’nin Rusya’dan s-400 almasına da karşı çıkan Amerika, şunu gösteriyor ki, bölgede tek hakim güç Amerikan ordusu olmalı. Bu yöndeki çalışmaların neticesinde de bölgede bir Kürt Yönetiminin kurulması işten bile değil.

Kaldı ki böyle bir devletin kurulması, Ortadoğu’daki gelişmeleri yakından takip eden ve bölgede söz sahibi olmak isteyen Türkiye’nin rahatsızlıkla karşılayacağı bir gelişme olacak.

Lojistik destek ve siyasi olarak Kürt yönetiminin uluslararası arenada yalnız kalmayıp bizzat Amerika Birleşik Devletleri tarafından arka çıkılmasıyla yeni bir terör devleti kurulabilir.

Gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.