Sosyoloji

Irk ve Etnisite

Irk, ırkçılık zaten çok fazla duyduğumuz kavramlar da etnisite de ne ola ki?

Irkçılık eskide kaldı artık herkes eşit! Farklık etnik gruplar dışlanmıyor dünyada artık kardeşce yaşıyoruz dediğimiz günler gelecek mi? Bu çoğu insanın hayali ve üzülerek söylüyorum ki hayal olarak kalacak başka bir deyişle bu bir ütopya. Sokağa çıkıp insanlara mikrofon yöneltsek eminmki herkesin etnisite için olmasa bile ırk ve ırkçılık kavramlarıyla ilgili söyleyecek birşeyleri mutlaka vardır. Barış, huzur dolu bir dünya ne kadar güzel değilmi? Fakat mikrofona bu güzel sözleri söyledikten iki dakika sonra farklı bir ırktan insan görüp bunlarında burada ne işi var ise çalışmıyorlar, biz onlara bakmak zorundayız demesi şaka gibi değil mi?

Irk aslında biyolojik bir konudur yani insanların dna yapısından doğan farklılıklar ile ırklar belirlenir (mi?). Irk kelimesinin tanıtımı biyolojik deyip geçerek buna dayandırsakta aslında kendimizi başkalarından ayrıştırmaktan başka hiçbirşey yapmadığımızı hemen söyleyeyim çünkü insanların dna yapıları %99.9 birbirine benzer olduğu için sadece gördüğümüz ten rengi ile ırk ayrımına gitmemizin ne kadar yersiz olduğunu anlayabiliriz.

Etnisiteye baktığımızda bir topluluğun kültürel algıları nedeniyle etnik bir kimlik kazanma durumu olarak tanımlayabiliriz yani aslında ırk ve etnisite arasındaki fark etnisite kültür ile alakalı bir durum. Tabi bu grupların azınlık oldukları yerlerde zamanla çoğunluk olmaları durumu da olabilir. Etnik gruplar genelde azınlıktır ırklarda olduğu gibi değildir. Azınlık toplam nüfusun yarısından az orana sahip topluluğa verilen isimdir.

Şu anda yaptığımız tanımlamaların etnik grupları ve ırkları ayrıştırıp stereotipleştirmek için değil sadece nüfusun yapısına genel bir bakış niteliğinde olduğunu unutmamak lazım.

Aile yapısı, eğitim, finansal durum, sağlık hizmetleri gibi konularda ırksal ve etnik farklar sebebiyle açıkca farklılıklar görülmektedir. İstatiksel verilere göre azınlıktaki grupların yaşam süreleri daha kısadır. Azınlık olanların daha düşük gelirli daha olumsuz şartlarda çalışmaları beklenir ve genelde öyle de olur. Örneğin Amerika’da şu an bile bu farklılıkları görmek için sosyoloji profesörü olmaya gerek yok biraz inceleyince bile ırk ve etnisite ile alakalı açık farklılıkları görebiliyoruz. 1800’lü yıllarda Amerika’da ten renginden dolayı ırkçılık yapmayı geçin ailesinde bile siyahi insan var ise o farklı olarak kabul ediliyordu. Tam da bu noktada başlıktaki resme bir kez daha bakmanızı rica ediyorum. Ne görüyorsunuz? Bu ayrımcılığın ne boyutta olduğu hakkında size ufak bir fikir verebilecek bir kare olabilir. Hayallerdeki ülke Amerika herkese eşit fırsatlar, eğitim ve sağlık olanakları bu sadece bir efsaneden öteye geçemeyecektir.

Adalet sisteminde de bu farkıda çok net bir şekilde görebiliyoruz ucuz olan uyuşturucu türünün pahalı olana göre çok daha sert cezalandırılmasının sebebi ne olabilir? Yüzdesel oranlarla da aynı suçu işleyen insanların bağlı olduğu etnik grup veya ırkından dolayı çok farklı boyutlarda cezalar aldığını görebiliyoruz. Amerika’da hapisteki insanların çoğunun siyahi olması gerçekten ilginç tabi bu olayın bir de dışlanan grubun psikolojik olarak suça eğilimli olması durumu göz ardı edilemez.

 

 

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.