Düşünce

Irkçılık ve Milliyetçilik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Son zamanlarda sıkça birbirine giren Irk ve Etnisite arasındaki farklardan sonra ırk ve milliyet ekseninde yeni tartışmalar da başladı. Irkçılık ve milliyetçiliğin taban tabana zıt olduğunu söyleyemesek de aralarında bariz farklar olduğu bir gerçek. Irkçılık ve milliyetçilik arasındaki farklar nelerdir? 

Irkçılık milletlerin önceliğine dayanır. Milliyetçilik ise milletlerin önceliğine dayanır. Irkçılık bir milleti diğer milletlerden üstün görmek; milliyetçilik ise bir milletin bir araya gelmesini kolaylaştıran bir fikir akımıdır.

Milliyetçilik kontrol altına alınabilir bir şeyken ırkçılığın hududu yoktur. Irkçılık ne yöne doğru çevrilirse o yöne doğru gözü kapalı giden; serseri bir mayın gibidir. Milliyetçilik ise daha ölçülü bir düşünce sistemidir.

Mustafa Kemal milliyetçidir. Hitler ırkçıdı. Mustafa Kemal, hiçbir sebep yokken bir başka milleti yok etme çabası içerisinde olmamışken Hitler, apaçık bir toplu imhaya kalkışmış ama başaramamıştı.

Irkçılık, öjenizm gibi insanlık düşmanı bir düşünce sistemini uygulamayı meşru görürken milliyetçilikte böyle bir uygulama yoktur. Öjenizm yani çürük olanları saf dışı etmek milliyetçiliğin sınırları içerisine dahil olmayan bir meseledir.

Irkçılık, bilim sanat ve kültür gibi alanların gelişmesine dahi engel teşkil edebilecek bir düşünceyken milliyetçiliğin böyle bir engele neden olduğu söz konusu olamaz.

Mesela ırkçı bir devletin uzun yıllar yıkılmadan devam etmesi imkansızdır ama milliyetçi bir devlet bu düşünce sistemi içerisinde uzun yıllar ömrünü sürdürebilir. Örneğin Mussolini İtalya’sı ile Hitler Almanya’sı çeyrek asırdan daha az bir sürede geçerliliğini ve intibasını yitirmişti.

Irkçılık bir hastalık ve salgın gibidir. Bir başkasına ve bir başka topluma sıçrama ihtimali yüksektir. Irkçılık herhangi bir rasyonalite olmadan bir insanı öldürmek ya da bir milleti toplu imha etmeye kalkışmak gibi sapkın ideolojileri içinde barındırır.

Irkçılık, bir milleti çağdaşlık ve uygarlık alanında kesinlikle ileri götürmez. Kaldı ki kimse bir devletin milliyetçi politikalar izleyerek kesinlikle ileri gider iddiasında da bulunamaz. Fakat ortada bir gerçeklik var ki ırkçılık çağdaşlık ve medeniyet anlamında koca bir engeldir.

Mesela ırkçılık ideolojisinin yaygın olduğu bir toplumda her şeye ve her insana linç vardır. Bilinçsizlik ve cahillik; okumamışlık ve kulaktan duymacılık gibi alt seviye bir insan modeli, her şeyi linç etmeye başlar. Ön yargısı çok olduğundan sağlıklı düşünemez. Sözlü ya da fiziki olarak lince kalkışır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.