Halkla İlişkiler

İş Elbiseleri Nasıl Olmalı?

Günümüzde çoğu sektörde iş elbisesi, çalışma ortamında tercih edilen, tek tip olmasa da belirli kıstasları olan bir prensiptir. Özellikle mağaza, perakende şirketleri, ofis, sanayi, işletme gibi yerlerde iş elbisesi, sıklıkla tercih ediliyor. İş elbisesi, çalışan motivasyonu için oldukça önemli. İş elbiselerini neden önemli, nasıl olmalı gibi konulara değineceğimiz bu yazının sonunda iş elbiselerinin üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu belirtmiş olacağız.

İş Elbisesi Rahat Olmalı

Özellikle hereketli, sürekli ayakta kalınması gereken, efor sarfettiren işlerde iş elbiselerinin rahat olması oldukça önemli. Bu sayede çalışanların terlemesi önlenmiş olur ve çalışanın işe adapte olması kolaylaşır. İş elbiseleri pamuk, keten gibi terletmeyen maddelerden yapılırsa daha iyi olacaktır. Polyester, maylon gibi ürünlerden yapılan iş elbiseleri hem çalışanı rahatsız edecek hem de çalışanın terlemesine neden olacaktır.

İş Elbiseleri Çalışanı Özel Hissettirmeli

Çalışanın iş elbisesini üzerine giydiğinde o elbiseyle çalışmak istemesi gerekir. Aksi takdirde kendisini rahatsız eden ve giymek istemediği bir iş elbisesini giymek zorunda kalan çalışanın motivasyonu düşecektir. Özel logo, şık tasarım, kurumla özdeşleşen ama aynı zamanda iyi seçilmiş bir renk ile bu kombinasyon tamamlanmış olur.

İş Elbiseleri Kurumun Kimliğini Yansıtmalı

İş elbiseleri, iç iletişim gibi bir kurumun kimliğini yansıtan en önemli detaylardan biridir. İyi seçilen bir elbisesi, kimliğin tamamlayıcısı olur. Bu gibi sebelerden dolayı, kurumlar iş elbiselerini seçerken renk, uyum, konsept gibi kriterleri göz önünde bulundurmalı. Örneğin Apple çalışanlarının rengarenk elbiselerle çalışması, kurumun kimliğiyle terstir. Daha sade ve basic renkler tercih etmesi beklenir.

İş Elbiseleri Dayanaklı Olmalı

İş elbiseleri gündelik elbiseler kadar özen gösterilen elbiseler değillerdir. İş yerinde dolaplara atılırlar ve ertesi gün tekrar giyilerler. Bu sebepten dolayı, kolay ütülenebilen ya da ütüsü çabuk bozulmayan ürünler ve elbiseler seçilmeli. Bu konuda keten gibi ütü tutmayan elbiselerden uzak durulmalıdır. Öte yandan iş elbiselerinin dayanaklı olması gerekir. En ufak bir darbe, çekme ya da etki sonucu tahriş olmaması beklenir.

Polo Yaka, Etek ve Gömlek Dönemi

İş elbiselerinde yeni akım, etek, gömlek ve polo yaka tişörtlerdir. Tişörtlerin kurumsallıktan uzak olduğu, şirketler tarafından artık onaylanmıştır. Kadınlar için etek gömlek/bluz, erkekler için pantolon polo yaka tişört/gömlek sıklıkla tercih edilenler arasında.

Ceket Şıklık İfadesi

Çalışanların ceketli olması kurumun, müşteriler nazarında itibarlı olmasının en büyük yapı taşlarından biri. Ceketin yaz aylarında giyilemez olduğunu düşündüğümüzde özellikle kış aylarında ceket tercih edildiği takdirde kurumun kimliği güçlenecektir.

Yaz-Kış Elbisesi Farklı Olmalı

İş elbiselerinde sezon çok önemli. Yaz ve kış olarak iş elbiseleri değişiklik göstermeli. Kış aylarında uzun kollu polo yaka, yaz aylarında kısa kollu gömlek/polo yaka tişört gibi alternatif iş elbiseleri tercih edilebilir.

Siyah Yükselişte

Son dönemlerde şirketlerin iş elbiselerinde en çok tercih ettikleri renk ”siyah”. Kurumsallık ve sadeliğin ön planda olduğu siyah renkler, çalışanlar için en çok önerilen renk. Öte yandan siyahla birlikte laciverdin de yükselişte olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Teknosa gibi aklıllara renkleriye gelen kurumların dışında, siyah ve lacivert popüler bir tercih konumunda.

Bir lokantaya veya mağazaya gittiğinizde ilk dikkat ettiğimiz şeylerden biri de çalışanların kıyafetleridir. Garson şık ve üst düzey denilebilecek bir elbiseyle yanınıza geldiğinizde otomatik olarak siz de kendinizi özel hissedersiniz. Ya da bir mağazada veya bankada. Bu konuda İspanyol giyim markası Zara ile İtalyan giyim markası Benotton‘u örnek verelim. Ortalama bir Alışveriş Merkezi’nde iki markayı da görebilirsiniz. İkisine de girin. Zara’nın Benetton’dan ”iş elbisesi” konusunda birkaç gömlek yukarı olduğunu göreceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.