Psikoloji

İşkolikler Dikkat: Mazoşist Olabilirsiniz

Mazoşizm, adını Sacher Mazoch’un adından alan bir ruh bilim terimi. Genel hatlarıyla Sadizm ile bağdaşan mazoşizm, acı duyarak haz almaya dayanan bir sapıklık olarak değerlendirilir. Sapıklık olarak değerlendirmesinin altında yatan sebep sağlıklı bir insanın isteyerek kendine fiziksel bir şiddet uygulama içgüdüsünde olmayacağındandır. Mazoşizm, genellikle seksle bağdaştırılsa da gündelik hayatta belirgin biçimde örneklerine rastladığımız yaygın bir hastalık türüdür. Genel hayatta en çok karşılaştığımız ve maruz kaldığımız alanlardan biri de iş hayatı. Tam bu noktada ise ”aslında kesinlikle değilim” deseniz bile kendinizi sorguya çektiğinizde ”harbi” dediğiniz olacaktır.

İşkoliklerde yaygın olan inanç şudur: Yorularak, yıpranarak, uykusuz kalarak, patronun her dediğini yaparak, kısaca acı çekerek mutlu olma eğilimi vardır. Mesaiye kalmak, hem göze girmek hem de acıyı bir kat daha zorlaştırmak ve ulaşılmaz hale getirmektir. Bu sayede, yöneticilerinin sadist tutumlarını çekmeye kendini mahkum hisseden çalışan, bir sınıra yanaşmış olacak ve o sınırdan sonra daim mutluluğa erişecektir.

Ruh mazoşistlerinde yaygın olan inanç şudur: Mazoşizmin ikinci ruh mazoşizmi safhasıdır ve burada insanların duygusal bağlamda mazoşist yanlarını ortaya çıkardığını görürüz. Kişi fiziksel bir acı karşısında kendisini frenleyebilirken ikinci evre olan ruh mazoşizminde acının sınırları olabildiğince geniştir ve tahmin edilemeyen bu sınır, mazoşist ruhlar tarafından sıklıkla tercih edilen evreyi oluşturur.

Şimdi gözümüzün önüne çalışan, mesaiye kalan, koşturan, yıpranan insanları getirelim. İşkolikler, gerçek anlamda bir mazoşist olabilir. Her insanın içinde mazoşistlik vardır. İlerleyen mazoşistlik, ciddi bir tehlikedir. Hayatı temellendirememe, sorgulama, bunalım, yüzleşme, ruhsal çöküntü gibi etkilerle kişiyi ölüme sürekleyebilecek senaryoları içinde barındırır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.