Siyaset

İslamofaşizm Nedir?

İslamofaşizm, İslam faşizmi ya da mahalle baskısı olarak da çevirilen bir tür baskı unsuru. İslamofaşizm, özellikle son zamanlarda ortaya çıkan ve kullanım alanı genişleyen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki İslamofaşizm nedir? İslamofaşizm ne demek?

İslamofaşizm Ne Demek?

İslam ve faşizm kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan İslamofaşizm kavramı, bir ülkede yaşayan insanların İslam dininin hüküm ve kuralları çerçevesinde baskı altında tutulması veya sindirilmesi anlamlarına gelir. İslamofaşizmin bir ülkede gerçek anlamda var olabilmesi için gerekli iki şey vardır:

1-) Şeriatla veya dini kurallarla ülkeyi yöneten bir iktidar.

2-) Halkın tamamına yakınının Müslüman olduğu bir ülke.

Bu iki şarttan birisi gerçekleşirse İslamofaşizm denilen olgu meydana gelir. Bireylerin sosyal ve kültürel yaşamlarına müdahale eden, karışan ve etki eden bir sistemi, İslamofaşizm çerçevesinde değerlendirmek mümkündür.

İran’da Şah’ın, Suudi Arabistan’da Kral’ın ve Afganistan’da Taliban ve El Kaide’nin gerek zorla gerekse zoraki hukukla meydana getirmiş olduğu hükümet biçimi İslamofaşizm olarak değerlendiren bir yaklaşımdır. Bu ülkelerde halkın/vatandaşların hükümet baskısı altında ezildiği veya hal ve hareketlerini hükümetin dini kural ve yasalarına göre yaptığı aşikardır. Örneğin İran’da kadınların başörtüsü takması, İran’da mevcut şeriat rejiminden kaynaklanır. Son zamanlarda İran’da başörtüsü yasağının kalktığına dair söylentiler çıksa da başörtüsü yasağında değişen tek şey kadınların karakola götürülmemesi olmuştur.

İslamofaşizm, bir anlamda ülkenin yönetildiği sistem ve halkın demografik yapısı ile ilgili bir kavramdır. Otorite ve halkın yapısı, İslamofaşizmin ortaya çıkmasında en önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye’de İslamofaşizm

Türkiye’de özellikle 2002 yılından sonra siyasi alanda her noktaya nüfuz eden AKP hükümetinin İslamofaşizm adı altında ülkeyi yönettiği apaçık ortadadır.

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde doksanı, Müslüman ve yönetenlerin de Müslüman olduğunu düşünürsek Türkiye’de İslamofaşizmin varlığından söz edebiliriz.

İslamofaşizm, ilerleyen evrelerde mahalle veya toplum baskısına dönüşür. Giderek bir kültür halini alan bu yaklaşım, ülkenin her noktasına nüfuz ettikten sonra, jenerasyonların radikal değişimlere uğramadığı müddetçe, etkisini giderek artırır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.