DüşünceSosyoloji

İşsizliğin Bireyler Üzerindeki Etkisi

İşsizlik, günümüzün en önemli sorunlarından biri haline geldi. Basit bir olgu değil aksine çeşitli olumsuzluklara sebebiyet veren bir durumdur. Toplumda ve ekonomide bozulmalara yol açan bu sosyolojik kavramın iyi analiz edilmesi gerekir. Devletlerin üzerinde titizlikle durması ve problemin çözümü için her yolu denemesi şarttır. Çalışmayan bir toplumun inşası ileride sağlam bir yapının oluşumunu engellemiş olacaktır.

İşsizliğin bireyler, ekonomi üzerindeki etkisi ve toplumsal anlamda işsizliğin yol açtığı sorunların yer alacağı yazı serisinin ilki işsizliğin bireyler üzerindeki etkisi;
•Ailenin tek geçim kaynağı bir bireyin aldığı ücrete bağlıysa ve o bireyin işsiz kalması aile içinde huzursuzluğa ve endişeye dönüşür ve ailenin hayat kalitesi düşer.

•Bireyin işsiz kaldığı süreç içerisinde kabiliyetlerinde aşınma meydana gelir. Daha ilerisinde de kabiliyetlerini kaybetmeye başlar.

•Bireyin işsiz kalması tembelliği tetikler ve daha sonrasında birey kendini işe yaramaz hisseder.

•İşsiz kalan bireyin bakmakla sorumlu olduğu kişilere karşı saygınlığı düşer ve birey umutsuzluk ve çaresizlik gibi negatif duygulara sürüklenir.

•Topluma herhangi bir katkısı olmayan birey kendini toplumdan soyutlar ve moral olarak çöküntüye uğrar. İlerleyen süreçte de kendini topluma ait hissetmeyen bireyde böylece topluma karşı kin ve nefret duygularının fitili ateşlenmiş olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.