DüşünceSosyoloji

İşsizliğin Ekonomi Üzerindeki Etkisi

İşsizlik, günümüzün en önemli sorunlarından biri haline geldi. Basit bir olgu değil aksine çeşitli olumsuzluklara sebebiyet veren bir durumdur. Toplumda ve ekonomide bozulmalara yol açan bu sosyolojik kavramın iyi analiz edilmesi gerekir. Devletlerin üzerinde titizlikle durması ve problemin çözümü için her yolu denemesi şarttır. Çalışmayan bir toplumun inşası ileride sağlam bir yapının oluşumunu engellemiş olacaktır.

İşsizliğin bireyler, ekonomi üzerindeki etkisi ve toplumsal anlamda işsizliğin yol açtığı sorunların yer alacağı yazı serisinin ikincisi işsizliğin ekonomi üzerindeki etkisi;
•İşsizlik bir ülke ekonomisinin kanayan yarasıdır. İşsizlik oranının yükselmesi, ülkede üretebilecek nüfus varken üretmeyen bir kitle olduğunun göstergesidir.

•İşsizliğin artması durumunda yatırımlarda azalma meydana gelir ve ekonomide tasarruf eğiliminin azalmasına sebebiyet verir.

•İşsizlik yoksulluğa da artırdığı gibi aynı zamanda gelir dağılımı eşitsizliğinin de artmasına sebep olur. Gelişmiş ülkelerde gelir dağılımları arasında çok fazla değil iken, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu fark çok daha fazladır.

•İşsizliğin artması durumunda çalışan kişi sayısı düşer ve işletmelerin kar marjı olumsuz yönde etkilenir bu da vergi gelirlerinin azalmasına sebep olur.

•Aktif sigortalı kişi sayısının düşmesi ile işsizliği artması paralellik gösterir. Dolayısıyla ülkede sosyal güvenlik gelirlerinde azalma meydana gelir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.