Deyimler ve Atasözleri

İte Dalaşma Çalıyı Dolaş Ne Demek?

İte dalaşma çalıyı dolaş, ite dalaşmaktansa çalıyı dolaşmak daha iyidir ya da ite dalaşmaktansa çalıyı dolaş. Atasözü ve deyimler arasında “musibet” getirmesi muhtemel olan bir şeyden uzaklaşılması gerektiğine vurgu yapan bir tabirdir. Özellikle uğraşılması kişiye zarar verecek kişi veya kimseler için kullanılan bir atasözü olan “ite dalaşma çalıyı dolaş” tabiri, bir nasihat özelliği taşımaktadır. Peki atasözünün anlamı nedir?

İte Dalaşma Çalıyı Dolaş Nedir?

Size zarar vermesi muhtemel bir tehlikeyle karşı karşıya olmaktansa o tehlikeye hiç bulaşmadan ondan uzak durmak daha yeğdir anlamını taşıyan “ite dalaşma çalıyı dolaş” ifadesi, bir nasihat özelliği taşımaktadır.

Günlük yaşamda karşımıza çıkan tehlikelere karşı insanlar bazen müdahale etme ihtiyacı hissederler. Bu tehlikeler genellikle sataşma, sözlü taciz ve saldırı da olabilmektedir. Atasözünde ifade edilen “çalıyı dolaşmak” tehlikeleri görmezden gelerek “yokmuş gibi davranmak” anlamını taşır. Bu ise atasözünün “başına durduk yere iş açacağına hiç bulaşmadan yoluna devam et” anlamında olduğunu bize göstermektedir. Deyime birkaç örnek vererek anlamını pekiştirelim;

Örneğin sorunlu bir tip yolunuzu keserek sizden para istedi. Ve siz para vermek istemediniz. Fakat yolunuzu kesen kişi oldukça sorunlu bir tip ve siz parayı vermezseniz tatsızlık çıkması an meselesi. Burada ite dalaşmayıp çalıyı dolaşarak, parayı verirsiniz ve muhtemel bir tatsızlıktan kurtulmuş olursunuz.

Deyim aynı zamanda kaybedeceğin ya da zararlı çıkacağın bir işte fazla ısrarcı olma anlamı da taşımaktadır.

Örneğin bir derste “tamamen haklı olduğunuz bir konuda” hocayla tartışıyorsunuz ama hocanız hatasını kabul etmeyip hatasında ısrar ediyor. Burada hocayla daha fazla tartışmak sizin aleyhinizde olacaktır. O yüzden çalıyı dolaşmak sizin için daha iyidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.