BiyografiTürkiye Siyasi Tarihi

İyiler Erken Ölür: Adnan Kahveci

1949 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesinde doğdu. Sürmene’de bir dağ köyünde dünyaya gelen Adnan Kahveci kendi deyimiyle ‘hiçbir zaman bırakın İstanbul’u, Ankara’yı veya yurtdışını Trabzon’a dahi gideceğini sanmazdı’. Halbuki 1949 yılında başlayan yolculuğunda Türkiye birinciliği görecek, yurtdışında eğitime gönderilecek, sonra tekrar Türkiye’ye gelecek ve pek çok başarılı işlere imza atacak ve 1949’da başlayan yolculuğu Bolu’da şüpheli bir trafik kazasında son bulacaktı.

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli kişiliklerden olan mucit bakan Adnan Kahveci bakanlığı sırasında çok büyük işlere imza attı. Halk tarafından da oldukça sevilen Adnan Kahveci yine faili meçhul cinayetlerin birbiri ardına patlak verdiği 1993 yılında vefat etmişti. O yıl Turgut Özal, Uğur Mumcu ve Eşref Bitlis de faili meçhul cinayetlere kurban gitmişti.

Bir gün Bakanlık özel kalemine ilginç bir mektup gelir. Mektupta ‘Ben size niye oy vereyim?’ yazmaktaydı. Adnan Kahveci ise mektubu gönderen kişiye karşı art niyetli düşünmeden bizzat kendi kaleminden yapmış oldukları icraatları teker teker biraz da sitemkar bir şekilde anlattı. İşte o mektuptan alıntılar:

1-) Bakanlığım döneminde yönetimini üstlendiğim kurumların karını artırmaya çalıştım. Örneğin PETKİM’in 1988’te 300 milyar lira olan karını 1989’da trilyona ulaştırdım.

2-) Üzerimde baskı olmasına rağmen, SETA, TRT ve PETKİM’e gereksiz yere adam sokmadım. Milletin parasını istihdama kullandım.

3-) ‘Ülkenin zararına olan hiçbir şey partimin yararına olmaz’ dedim. Her durumda ülkemi ve insanları düşündüm.

4-) Altın ihracatını yasallaştırıp , kaçakçıların servet edinmesini engelledim.

5-) Sanatçıları korsan belasından kurtarmak için ‘Sinema, Video ve Müzik Eserleri Kanunu’nun ilk müellifi olmak benim için ayrı bir gururdur.

6-) TRT bütçesinin 5-6 kat artırılmasını sağladım. Yayın saatleri 4-5 kat arttı.

Adnan Kahveci, TRT programındayken.

7-) Faturalı yaşama vergi iadesi projesi kapsamında dar gelirliler ödedikleri KDV’yi geri aldılar . Türkiye belge düzeninde en hızlı başarı sağlayan ülkelerden biri oldu.

8 -) Çalışanları tasarrufa sevk etmek için ‘Tasarrufu Teşvik’ paketi çıkardım.

9-) Türkiye’ye zehirli çöplerini bırakan kamyon ve gemilerle mücadele ettim. Onlara karşı davada bulundum ve kazandım.

10-) 18 yaşından küçüklere Kazı-Kazan oyununu yasaklattım.

11-) Geçmişte hiç olamadığı kadar muhalefet belediyelere yardım ve iş birliği önerdim.

12-) Marlboro’nun tahtını yıktım. Yabancı sigaralara karşı Tekel 2000’i çıkararak pazarda daha fazla büyümelerini engelledim. Tekel 2000 satışları Marlboro’yu geçti.

13-) Gecekondu bölgelerine yol, okul, hastane, PTT, sağlık ocağı gibi hizmetlerin götürülmesini sağladım.

14-) Haydarpaşa ile Pendik-Kartal arasındaki banliyö tren seferlerini artırdım. Böylece daha çok vatandaş trenlerden yararlandı.

15-) İstanbul’da trafik kazalarını engellemek adına E-5 ve TEM otoyolları üzerine üst geçitler yapılmasına öncü oldum.

16-) Halkımdan hiç kopmadım. Vapura otobüse bindim. Pazar alışverişini kendim yaptım. Bakan değil aynı zamanda ‘gören’ oldum.

17-) Yurt dışından gümrüksüz oto getirmek için istismar edilen hibe yöntemini kaldırdım.

18-) Eğitim ve sağlık bütçesinin artırılması yönünde en büyük desteği verdim. Körfez Savaşları sırasında da bu desteği sürdürdüm. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi Cumhuriyet tarihinde ilk kez Milli Savunma bütçesinden daha yüksekteydi.

 

Liste böyle uzayıp gider. Mektubun sonuna Adnan Kahveci bir de ‘yapmadıklarını’ ekler. İşte yapmadıkları. Yine kendi kaleminden;

1-) Muhalefetle ağız dalaşına girmedim.

2-) Özel menfaatler dağıtmadım.

3-) Partizanlık yapmadım.

4-) İltimas, torpil yapmadım.

5-) Tutamayacağım söz vermedim.

6-) Dört yıl tatil yapmadım.

7-) Telefonumu, kapımı, bakanlığımı, vatandaşa kapatmadım.

8 -) Milletvekilli erken emekliliği ve ballı maaşları almadım.

 

Türkiye siyasi tarihinin en dürüst ve en ahlaklı siyasetçilerinden olan Adnan Kahveci iyi bir insan, iyi bir eş, iyi bir baba ve her şeyden de öte iyi bir devlet adamıydı. Sürmene’de bir dağ köyünde başlayan hayatı hayalinden ötelere taştı. Her şeyin sonunda vatanını düşündü. Yolculuk 4 Şubat 1993 günü Gerede’de son buldu.

Mekanı cennet olsun.

 

 

Adnan Kahveci’nin TRT’de yayınlanan kısa belgeseli. İçerisinde kendi anılarına ve yorumlarına da özetle yer verilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.