Psikoloji

Kapalı Mekan Fobisi

Kapalı mekanlarda duramama ya da kapalı mekanlardan hemen sıkılma hastalığı özellikle son yüzyılda giderek artmış ve kitlesel bir sendroma dönüşmüştür. Modern çağın, insanları kapalı mekanlara hapsetmesi sonucu daha çok bir fobi olarak karşımıza çıkan ve kısaca klostrofobi olarak adlandırılan bu hastalığın birçok psikolojik ve çevresel nedenleri bulunmaktadır. Şöyle ki;

Geçmiş Yaşantı

Kapalı mekanlardan haz etmeyen bir birey, mutlaka geçmişinde bu olayla ilgili bir anı yaşamıştır. Küçükken odadan çıkamayıp, içeride ağlayan bir çocuğun aklında yer eden kapalı mekan huzursuzluğu, ilerleyen yaşlarında, geçmişi anımsayıp korkmasına ya da nefret etmesine yol açar.

Depremler

Depremler de kapalı mekan fobisi oluşmasında en büyük faktörlerden biridir. Deprem anında içeride kalan ya da deprem olurken kapalı bir yerde olan insan için daha sonraki yaşantısında kapalı mekanlar bir fobi olarak karşısına çıkar.

Dış Çevreyle Bağlantı Kopukluğu

Kapalı mekanlarda özellikle pencere gibi dış mekanla bağlantı sağlayan yapıların olmayışı, ya da dış çevrenin görünümü kısıtlıysa iç mekanlar, insanda bir fobi oluşturabilir.

Sigara Etkisi

Son düzenlemelerden beri, iç mekanlarda sigara kullanımı, ağır yaptırımlar ve cezalarla engellenmiş durumda. Haliyle sigara içen insanlar için iç mekanlar huzursuzluk uyandırır. Bundan dolayı, soğuk da olsa bir mekanın dışına ya da evin balkonuna çıkmayı tercih ederler.

İç Mekanın Basıklığı

Nefes almanızı zorlayacak kadar bir basıklığı bulanan ev ya da bir mekanın, kapalı mekan fobisi olan insanlarda memnuniyetsizlik doğuracak ve insanlar hemen o mekanı terk etme eğiliminde bulunacaklardır.

Karanlık

Kapalı mekan fobisini en çok tetikleyen unsurların başında karanlık gelir. Karanlık, kapalı mekanlarla sık sık özdeşleştirilir. Öte yandan, kapalı mekan fobisi bulunan insanların aynı zamanda karanlıktan da korktuğunu söyleyebiliriz.


Bu gibi faktörler nedeniyle kapalı mekan bir ‘fobi’ olarak kabul edilir. Kapalı mekanlarda bulunmaktan haz etmeyen insanlar bir an önce bulunulan ortamdan çıkma ve terk etme eğilimi gösterirler. Düzeltilmesi en zor davranış biçimlerinden biridir. Düzeltilmesi için öncelikle kapalı mekanlardan uzak durulması gerekir fakat böyle bir uzak durma eylemi mümkün olmayacağı için düzeltilmesi imkansıza yakındır.

Çocukluk döneminde oluşmuş bir kapalı mekan fobisinin düzeltilmesi biraz daha zor bir durumdur. Çünkü fobinin sebebi kesin değildir. Daha sonra meydana gelen aynı hastalığın düzeltilmesi olayın sebebine inerek düzeltilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.