Osmanlı Tarihi

Karlofça Antlaşması Sonuçları

Bildiğimiz üzere Karlofça Antlaşması 26 Ocak 1699 tarihinde Osmanlı Devleti ile başlarında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu bulunan diğer Kutsal İttifak devletleri (Avusturya, Venedik ve Lehistan) arasında imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır. Gerileme Dönemi‘nin başlangıcı olarak sayılmaktadır.

Karlofça Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu’nun batıda büyük miktarda toprak kaybettiği ilk antlaşmadır. Karlofça Antlaşması’ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu kaybettiği toprakları geri isteme siyaseti izlemeye başlamıştır. Ayrıca duraklama dönemi biterken, gerileme dönemi başlamıştır.

Osmanlı Devleti’nde Gerileme Dönemi Özellikleri ve Siyasi Olayları Nedir? Gerileme Dönemindeki Padişahlar Kimlerdir?

 

Avusturya’nın barış müzakerelerini kabul etmesinin başlıca nedeni batıda çıkması önlenemez olduğu gayet net olan savaştı. Habsburg Hanedanı’nın İspanya kolundan olan İspanya Kralı II. Carlos fiziksel ve akılsal olarak kusurlu bulunmaktaydı ve bunlara ek olarak kendisinin yerine geçebilecek bir çocuğu da bulunmuyordu. İspanyol İmparatorluğu’na vâris olarak iki değişik hanedan temsilcisi bulunmaktaydı: Birisi Kutsal Roma Germen İmparatoru olan Habsburg Hanedanı’ndan I. Leopold, diğeri ise Bourbon Hanedanı’ndan Fransa Kralı XIV. Louis. Her ikisi de İspanya İmparatorları II. Felipe’nin torunu ve sonraki IV. Felipe’nin damatları olup her ikisinin de İspanya tahtı üzerindeki iddiası aynı güçte idi. II. Carlos kendine vâris olarak önce I. Leopold’u seçmişti; ama sonra fikrini değiştirip XIV. Louis’i vâris yapmıştı. Fransa ve İspanya’nın birleşmesi ve Fransa’nın; Avrupa’nın, Amerika ve Asya’da İspanya kolonilerine sahip süper güçlü ülkesi olarak ortaya çıkması Avusturya’yı olduğu gibi diğer birçok batı Avrupa ülkesini de korkutmaktaydı. Bu karmaşık İspanya veraseti sorununun bir Avrupa savaşı ortaya çıkarması bekleniyordu. Nitekim de Karlofça Antlaşması’ndan 2 yıl geçmeden beklenen oldu ve 1701-1714 döneminde 13 yıl süren İspanya Veraset Savaşları başladı. Karlofça’ya İngiltere ve Hollanda’nın arabuluculuk yapmaya çok hevesli olmaları ve Avusturya’nın bu antlaşmaya hemen razı olması hep bu beklenen savaş nedeniyleydi.

Daha fazla bilgi edinmek için ‘Osmanlı Tarihi‘ başlıklı kategorimize göz atabilirsiniz. Yazıya yorum olarak görüşlerinizi ve ek bilgileri ekleyerek sitemizin daha çok okuyucuya, daha derin bilgi sunmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.