Biyografi

Kemal Derviş Kimdir? Şimdi Ne Yapıyor? Kaç Yaşında? Nereli?

2001 Krizi’nin en önemli isimleri arasında yer alan ve Türkiye’nin orta vadede krizden çıkmasında önemli bir rol oynayan Kemal Derviş kimdir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli meslek gruplarından yüzlerce kişinin hayat hikayesini burada sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda ise kısaca Kemal Derviş’den söz edeceğiz.

Kemal Derviş Kimdir?

Kemal Derviş, Türk iktisatçı ve siyasetçi. 10 Ocak 1949 tarihinde dünyaya gelen Derviş’in babası Türk; annesi ise Alman’dır. Kemal Derviş, İngiltere’de Londra Ekonomi Okulu’ndan ekonomi bölümünde lisans ve yüksek lisans derecelerini aldı ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin Princeton Üniversitesi’nde doktorasını yaptı.

1973 ile 1977 yılları arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde ve Princeton Üniversitesi’nde ekonomi üzerine dersler veren Kemal Derviş, 1977 yılında da Dünya Bankası’na girdi. Dünya Bankası’ndaki görevinde 1996 senesinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu başkan yardımcılığına kadar yükseldi.

Kasım 2000 ve Şubat 2001 olmak üzere Türk ekonomisini derinden etkileyen iki mali krizin akabinde Türkiye’ye davet edilen Kemal Derviş, 22 yıldır devam ettiği Dünya Bankası görevinden istifa etti ve 3 Mart 2001 tarihinde Bülent Ecevit hükumetinde Ekonominden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi.

Kemal Derviş, Türk ekonomisinin büyük bir sınavdan geçtiği 2001 Krizi’nde bir kurtarıcı olarak görülmüştü. Kemal Derviş, bu sorumluluğu kabul ederek Türk ekonomisinin içinde bulunduğu durumdan kurtulması adına formüller üretmeye başladı. Uluslararası Para Fonu, ya da bilinen ismiyle IMF ile müzakereler düzenledi ve mali krizin en az hasarla atlatılmasını sağladı. Türk ekonomi sisteminde köklü bir biçimde yeninden dizayn edilmesini sağlayan ‘Güçlü Ekonomi Programı’nı hazırlayan Derviş, 2002 yılının Ağustos ayında dönemin başbakan yardımcısı olan Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düştü ve görevinden istifa etti.

Siyasi Hayatı

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinden istifa ettikten sonra İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan ile beraber Yeni Türkiye Partisi’nin kuruluş çalışmalarına katıldı fakat bu partiye katılmayan Derviş, Cumhuriyet Halk Partisi’nin milletvekili adayı oldu. Kemal Derviş, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’den İstanbul milletvekili seçildi. Derviş, bu görevinde de uzun süre kalmadı ve 9 Mayıs 2005 tarihinde milletvekilliği görevinden istifa ederek Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevine atandı. Kemal Derviş, bu görevi 4 yıl boyunca devam ettirdi. Daha sonra bu görevi Yeni Zelanda’nın eski başbakanı Helen Clark’a devretti.

Kitapları

  • For a Better Globalism (Daha İyi Bir Küreselleşme 2005
  • Jaime De Melo ile ortaklaşa yayınladığı General Equilibrium Models for Development Policy (Kalkınma için Genel Denge Modelleri)
  • Recovery from the Crisis and Contemporary Social Democracy (Krizden Kurtulma ve Çağdaş Sosyal Demokrasi) 2006

Özel Hayatı

Turgut Boralı’nın kızı Neslihan Boralı ile 1968 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde evlenen Kemal Derviş, Boralı ile 6 yıl evli kaldı ve bu evliliklerinden Erdal (1971) ve Erol (1974) isminde iki çocukları dünyaya geldi. Kemal Derviş daha sonra Polonya asıllı Amerikan Catherine Derviş ile 1997 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde dünya evine girdi. Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeliği görevini de yürütmektedir.

Eleştiriler

Bazılarına göre Kemal Derviş, iyi bir ekonomistti. 2002 ile 2008 yılları arasındaki ekonomik refahın ana müsebbibi olarak gösterilen Kemal Derviş, bazılarına göre de tam tersi, kötü bir ekonomistti.

Derviş’in getirdiği programın kendisine ait bir programı olmadığını dile getiren bazı kişiler, bu programın yıllardır IMF ve Dünya Bankası tarafından önerilen bir program olduğunu ve kriz ortamında medyanın da Derviş’i pohpohlamasıyla program kabul edildiğini ve Kemal Derviş’in, bir kahraman olarak gösterildiğini dile getiriyor.

BBC’nin hazırladığı bir belgesel;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.