Sağlık

Kemik Erimesi Varsa İmplant Olur mu?

Hastada çene kemiği kaybı yani kemik boyunda azalma ya da kemik boyu kısalması mevcut olduğunda implant tedavisi uygulanamayabilir. Bu gibi durumlarda hastaya doğal ya da yapay veya her ikisinin karışımından hazırlanan kemik greftleri isimli materyaller uygulanır.

Bu greft tedavisi ile çene kemiğinin kaybının olduğu yerde yeni kemik oluşumunu sağlamak amaçlanır. Greft tedavisi sonrasında hastanın ortalama 6 ay beklemesi gerekir. 6 ayın sonunda implant tedavisine başlanabilir.

Özellikle üst çenesindeki azı dişlerini kaybeden hastalarda zaman içerisinde çene kemiği dikeylemesine erir ve hastada sinüs boşlukları sarkar. Bu durum; diş implantlarını yerleştirebilmek için gerekli olan kemik yüksekliğinin olmaması anlamına gelebilir.

Bu yüzden öncelikle sinüs lifting ameliyatı ile sarkmış vaziyetteki sinüsler kaldırılır, ardından da bölgeye kemik grefti, bir diğer deyişle kemik tozu yerleştirilir.

Standart implantların uzunluklarının 10 mm olması gerekir. Uzunluğu 6-8 mm arasında olan implantlara ise kısa implantlar ismi verilir. Dişe implant tedavisinin uygulanabilmesi için kemik yüksekliğinin en az 7-10 mm arasında olması gerekir.

Diş çekimini takiben implant tedavisine başlanmaması, yani uzun yıllar boyunca tedavinin yapılmaması; çene kemiğinin ciddi ölçüde erimesine yol açar. Yatay ve dikey şekilde olabilen bu erime, kemik hacminin azalmasına neden olur.

Çene Kemiği Neden Erir?

Ağız bakımının yetersiz olması, diş eti problemleri; çene kemiğinde erime riskini arttırır. Özellikle dişeti probleminden kaynaklanan diş çekimleri, dişin çekildiği bölgedeki çene kemiğinde erime sürecini hızlandırır. 

Diş çekiminin üzerinden uzun bir süre geçmişse kemikte erime riski yükselir. Bu yüzden hastanın çekimden maksimum 6 ay sonrasında implant tedavisine başlaması gerekir. Böylelikle çene kemiğinde erime olasılığı azalmış olur.

Dişlerinde kapanış sorunu bulunan, örneğin ağzını kapattığı zaman bir dişi önde kapanan hastalarda kemik erimesine rastlanabilir.

Ağzından nefes alıp veren hastalarda da ağız kuruluğundan kaynaklanan bakteri artışı; çene kemiğinde erimeyi tetikler.

Üst çene kemiğinde erime mevcut olan hastalarda, kemik seviyesinin sinüs boşluklarına yakın mesafede olması, implantın düzgün yerleştirilmesini engeller. Bu yüzden öncelikle sinüs tabanı yukarı doğru kaldırılır. Sinüs tabanına greft koyulduktan hemen sonra kemikleşme süreci başlar. Kemikleşme tamamlandığında implant tedavisine başlanabilir.

İmplant tedavisi, köprü porselenden ve hareketli protezlerden kurtulabilmenize olanak tanır. Günümüzdeki modern cerrahi teknikler, eskiden implant tedavisinin uygulanamayacağı çene kemiğine bile implant yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.

Bu noktada önemli olan, yeterince istekli, sabırlı ve uyumlu bir hasta olabilmeyi başarabilmenizdir.

Ada Dent Çukurambar Diş Kliniği
Çukurambar Diş Hekimi Emre Güneş
Kaynak: http://www.adadent.com.tr/implant

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.