Düşünce

Kervan Yolda Düzülür

Türk milletinin tipik özelliğidir, bir işe başlarken plan yapmayıp işi oluruna bırakmak, zamana yaymak ya da iş aceleye gelince, işe koyulmak. Buna da atalarımız zamanında “kervan yolda düzülür” demişler. Kervan yolda düzülür ne demek?

Kervandan kasıt yukarıda bahsedilen iş ya da işlerdir. Bir işi yapacaksınız ama işi yapmaya hiç niyetiniz de yok, “bir başlasam sonu gelir” diye düşünüyorsanız sizde kervan yolda düzülürcüsünüz.

Öte yandan, milletimizin bu kafada olması da tamamen yanılgı ya da üşengeçlikten dolayı değildir. Örneğin bir işe koyulduğunuzda işin ciddiyeti ya da önemimi daha iyi kavrarsınız. Başka türlü sadece plan yaptığınızda, yapacağınız işin önemi ya da büyüklüğü soyut olur.

Tabi kısa sürede onca işi yapmayı seven ve mazoşist gibi bundan zevk alan bir millet olduğumuzdan dolayı kervanı yolda düzmeyi oldukça fazla seviyoruz.

Kervanı yolda düzmeyi ayrıca işin öncesindeki günleri heba etmememek için seviyoruz. Mesela size ödevi pazartesi günü son tarih olmak üzere veren öğretmeninize ödevi Pazar gününden yapmaya başlamak, sınava bir gün önceden çalışmaya başlamak, işle çok uzun süre hemhal olmayıp alelacele halledip çıkmak gibi farklı ve bir o kadar ilginç huylarımız var.

Ama atalarımız “Bugünün işini yarına bırakma” da demişler. Hepten kervan yolda düzülürcü olmamak gerekir. Plan iyidir; saplantılı plan haricindeki her planlı iş iyidir.

Bir de atalar şunu da demişler: Hesapsız kasap ne satır kor ne masat. Buradaki hesapsızdan kasıt plansız, programsız olmak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.