Osmanlı TarihiSavaşlar Tarihi

Kıbrıs Adası’nın Fethi (1571) Nedir? Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?

Kanuni Sultan Süleyman’ın vefatından sonra devletin yönetiminde ve idaresinde Sokullu Mehmet Paşa’nın izleri görülmüştür. Bu dönemde çeşitli savaşlar ve farklı bölgelerin himaye altına alınması dışında önemli bir gelişme yaşanmamıştır. Kıbrıs Adasının fethi de bu önemli gelişmeler arasında yer almaktadır. Gerek nedenleri gerekse sonuçları bakımından Kıbrıs Adasının fethi Osmanlı Tarihi açısından önem taşımaktadır. 

Daha önceki yazılarımızda Sokullu Mehmet Paşa dönemi projelerinden, Sokullu’nun ileri görüşlülüğünden ve Sokullu Mehmet Paşa döneminde yaşanan (Vadi-üs Seyl Savaşı gibi) olaylardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca Kıbrıs Adasının fethinden, nedenlerinden ve sonuçlarından söz edeceğiz. 

Kıbrıs Adası, Venediklilerin himayesi altında bulunuyordu. Venedikliler 1516 Mercidabık ve 1517 Ridaniye Savaşları sonrasında Mısır’ın Osmanlı Devleti’ne bağlı olmasından dolayı ada için Osmanlı Devleti’ne vergi ödüyordu. 

Nedenleri 

Kıbrıs’ın gerek Akdeniz’de gerekse bölgede önemli bir konumunun olması, Kıbrıs’ta korsanların Osmanlı ticaret gemilerine zarar vermeleri ve Venediklilerin Kıbrıs için Osmanlı Devleti’ne olan vergi borcunu ödememeye başlaması Kıbrıs Adasının fethinin önemli nedenleri arasında yer almaktadır. 

II. Selim, Kıbrıs’ın fethedilmesini istemiş fakat Sokullu Mehmet Paşa, Sultan Selim’in bu isteğine karşı çıkmıştır. Sokullu Mehmet Paşa, buna sebep olarak adanın ele alınması halinde Haçlıların Osmanlı Devleti’ne karşı bir Seder düzenleyeceğini öne sürmüştür. Nitekim Sokullu Mehmet Paşa, bu öngörüsünde haklı çıkmış ve Haçlılar, aynı yıl (1571) İnebahtı Deniz Savaşı’nda Osmanlı donanmasını mağlup etmiştir. 

Ada’nın Fethi 

Sokullu Mehmet Paşa’nın karşı çıkmasına rağmen sefer düzenlenmiş ve ada Lala Mustafa Paşa tarafından fethedilmiştir. 

Sonuçları Nelerdir? 

Kıbrıs Adasının alınmasıyla birlikte Doğu Akdeniz tamamen Osmanlı Devleti’nin kontrolü altına girmiştir. Öte yandan adanın ele geçirilmesiyle Mısır yolunun da güvenliği sağlanmıştır. 

Bu savaş sonucunda iskan politikasının bir gereği olarak Türk aileler bu bölgelere yerleştirilmiş ve bölgede Türk hakimiyetinin güçlenmesi amaçlanmıştır. 

Kıbrıs Adasının fethinin üçüncü ve son sonucu ise Sokullu Mehmet Paşa’nın öngörüsüdür. Paşa’nın öngördüğü şekilde, Ada’nın fethi Hristiyan alemini rahatsız etmiş ve aynı yıl İnebahtı açıklarında Osmanlı Devleti büyük bir bozguna uğramıştır. 

Sokullu Mehmet Paşa döneminin diğer önemli askeri olayları ise Tunus’un fethi ile Fas’ın himaye altına alınmasıdır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.