Deyimler ve Atasözleri

Kişi Kendinden Bilir İşi Ne Demek?

Kişi kendinden bilir işi. Bugünlerde yine kullanımına sıkça denk geldiğimiz atasözlerinden biri de “kişi kendinden bilir işi”dir. Özellikle çirkin yaklaştırmalar, ithamlarda bulunmalar üzerine en çok kullanılan atasözlerinden biri olan “kişi kendinden bilir işi” atasözü ne demek?

Öncelikle atasözünün anlamını tam olarak kavrayabilmek adına deyimin tam zıttından başlayalım. Herkesi kendi gibi sanmak.

Elbette bu deyim iyi anlamda kullanılan bir deyim. Yani insan doğasının iyi olduğunu fakat karşısına çıkan insanların genelde kötü karakterli olduğuna dair bir söz olan “herkesi kendi gibi sanmak”, anlam bakımından “kişi kendinden bilir işi” deyiminin tam zıttı.

Kişi Kendinden Bilir İşi Ne Demek?

Bir başkası için kötü şeyler düşünen ya da herhangi bir kişi, olay ya da gelişme hakkında kötü sözler sarf eden birisinin bu hareketi kendi içindeki kötülüklerin dışa vurumudur. Kişi, eğer kendinde bir kötülük veya art niyet ya da suizanda bulunmak olmasa karşı taraf için böyle düşünmeyecekti.

Atasözünde esasen kast edilen şey, bir kişi hakkında kötü şeyler söyleyen ve düşünen kişinin bu düşünce ve söylemlerinin ardından yatan sebeplerinin kendisi olduğudur.

Örneğin beraber takılan üç arkadaştan ikisi diğeri için çeşitli öngörülerde bulunuyor ya da daha açık bir tabirle “dedikodu ve gıybet” yapıyorsa, kötü anlamda, bu iki arkadaşın kendi iç yüzünün bir yansımasıdır.

Aynı zamanda atasözünde bahsedilen bir diğer şey ise kişinin yapmış olduğu işler, söylediği şeylerin garantörüdür. Yani zamanında bir şeyler yapmışsınız ve başkası hakkında kötü sözlerde bulunuyorsanız daha önce bu işle uzaktan yakından bir alakanız olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.