Halkla İlişkiler

Kişisel Alan Nedir?

Sözsüz iletişim açısından iki tür alan algısından söz etmek mümkündür: İnsan hakimiyet alanı ve kişisel alan. Sözsüz iletişim konusunda bu yazımızda kısaca kişisel alan kavramından söz edeceğiz. Kişisel alan nedir? 

Kişisel Alan Nedir? 

Sözsüz iletişimdeki diğer alan algısı ise kişisel alandır.  Vücudu bir cam küre gibi sarmaladığı varsayılan alana “kişisel alan” adı verilmektedir. Bu ise cinsiyete, statüye ve kültüre göre farklılık gösterebilir. Burada insanların bilinmez ve potansiyel korkulana göre kendilerini koruma seviyeleri de bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişisel alan düzeyleri şu biçimde sınıflandırılabilir. 

1) İçli Dışlı (Intimate) Mesafe 

Hemen hemen gövdeden itibaren 35-40 cm çapında bir alan olarak belirlenen alana “içli dışlı mesafe” adı verilir. Bu alanda dostluk ve sevgiler paylaşılmaktadır. Şehir içi otobüsler gibi nazaran kalabalık mekanlarda, hiç tanışılmayan insanlarla bu denli yakın olunmak zorunda kalınır. Bu gibi durumlarda, içli dışlı alanın ihlal edilmesi kişiye rahatsızlık verebilir. Ancak söz konusu durumlar, kişiye her zaman rahatsızlık vermeyebilir. Zira bakış yönü, vücut duruşu, sınırlayıcı eşyalar ve benzeri rahatsızlıkların oluşmasını engelleyen etkenlerdir.

2) Samimi, Kişisel (Personal) Mesafe 

Gövdeden itibaren yaklaşık 40-80 cm arasında değişen bir mesafedir. Yakın arkadaş, akrabalar ve diğer yakınlar için uygundur. Belli kültürlerdeki el, omuz tutmak gibi davranışlar bu mesafede sık görünen bir davranıştır. 

3) Toplumsal (Social) Mesafe 

Resmi ve ikincil ilişkilerin gerçekleştiği alandır. Vücuttan itibaren 80 cm ve 2 m arası olarak kabul edilir. El sıkışması dışında çok fiziksel yakınlaşma söz konusu olamaz. 

4) Yabancılar İçin, Kamusal (Public) Mesafe 

Toplumsal mesafeden sonra genişleyen alandır. Yabancılardan uzak durmak, mesafe koymak üzerinde yoğunlaşır. 

Sözü edilen mesafe türleri, iletişimin bağlamına, cinsiyetine, kültüre ve statüye göre değişiklik gösterir. Başka bir ifadeyle bir bakıma kişiler arasındaki uzaklığı belirleyen kişiler arasındaki duygusal yakınlık ve kültürel geleceklerdir. Kişiler duygusal yakınlığa göre aralarına mesafe koyar. Bu mesafe de duygusal yakınlık yanında örgütlü mekanın belirlediği kültürel yaptırım ve kurallara göre belirlenir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.