AraştırmaSağlık

Kızamık Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kızamık nedir?
Genel olarak küçük yaşlardaki çocuklarda görülen ve zaman zaman salgın biçimini alan kızamık bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğunlukla iki yaşından on yaşına kadar olan çocuklar yüksek ateşle başlayan bu hastalığa yakalanırlar. Kızamık, mikropların en küçük türlerinden olan virüslerin burun, boğaz salgılarına karışmaları ya da göz kapağının altına kadar sokularak kana karışmaları sonucu meydana gelir.
Nasıl bulaşır?
Kızamık çok bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuklar bu hastalığa yakalanmış arkadaşlarıyla bir arada bulunmakla ya da bu durumda onların kullandıkları mendil, tabak vb. eşyaya dokunmakla hastalığa kolayca yakalanırlar. İşte hastalığı bu çeşit yakın ilişkilerle kapmaya tıp dilinde “endirekt” bulaşma denir. Bulaşma, hastalık belirtilerinin daha ortaya çıkmadığı dönemde olur ve özellikle çocukların topluca bulundukları okullarda tehlikeli bir durum alır.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Kızamıkta genel olarak 8-14 gün süren ve dış belirtilerin başlamasından önceki döneme rastlayan bir “kuluçka dönemi” vardır. Bundan sonra hasta çocuğun kendini güçsüz bulması, zayıflaması, nezle, öksürük ve gribe yakalanması, ateşinin yükselmesi gibi belirtiler göze çarpar. Bu dönemde önemli bir belirti de hasta çocuğun göz kapaklarının kızarması ve ışıktan rahatsız olmasıdır. Analar ve babalar bu durumda çocuğun hastalığa yakalandığını kolayca anlayabilirler. Birkaç gün sonra hasta çocuğun ağzında ve yanaklarının içerisinde “köplik” adı verilen ortası beyaz, çevresi kırmızımtırak lekeler görülür. Ama bu lekeler yalnız çocuk hastalıkları uzmanı tarafından seçilebilecek niteliktedir. Böylece lekelerin belirdiği günün ertesi döküntüler de ortaya çıkar. İlk lekeler, kırmızı renkte ve daha çok kulakların arkasında, yanaklarda, boyunda başlar. Bundan sonra çocuğun karnına da sıçrayıp kısa bir süre içerisinde bütün vücuda yayılır. Bu dönemde hasta çocuğun ateşi 39-40 dereceyi bulur. Ara sıra daha da yükselir. Yüksek ateş kızamığın niteliklerindendir. Dört gün sonra bütün bu lekelerin yavaş yavaş kaybolmaya başladıkları, ateşin de azalmaya yüz tuttuğu görülür. Böylece kızamığın “eveğen” had dönemi sona ermiş olur. Ateşin düşmesinden 8-10 gün geçtikten sonra hasta çocuk bütünüyle iyileşir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.