Eğitim

Kolüvyal Topraklar Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Kolüvyal Topraklar nelerdir? Kolüvyal topraklarının özellikleri nelerdir? Kolüvyal toprakların türleri nelerdir? Kolüvyal toprakların nereden geldiğini anlamak için bir üst kategorilerine bakmak gerekir. Konunun daha net anlaşılması ve toprak türleri konusunun kavranabilmesi adına toprak türlerinin şeması önemlidir. 

Dünya üzerinde birbirinden farklı toprak kuşakları bulunmaktadır. Topraklar; oluşum koşullarına ve oluştukları yerlere göre üç kısma ayrılır: 

1. Zonal Topraklar 

2. İntrazonal Topraklar 

3. Azonal Topraklar 

Kolüvyal topraklar, Azonal Topraklar içerisinde yer almaktadır. Daha önceki yazılarımızda diğer toprak türlerinden ve toprak çeşitlerinden bahsemiştik. Detaylı bilgi için “Eğitim” kategorisine tıklayınız. 

Kolüvyal Topraklar Nedir? 

Bitki örtüsünün çok az veya hiç olmadığı alanlarda, dağlık alanların ovalara geçiş kısmında görülen toprak çeşidine “kolüvyal topraklar” adı verilmektedir. Özellikle “birikinti konileri” kolüvyal toprakların yaygın bir şekilde görüldüğü alanlardır. Eğimli arazilerde ayrışan malzeme, yağmur ve sel suları tarafından taşınarak etekte biriktirilir. 

Dağların yamaçlarından aşınan maddeler taşınır  ve dağ eteklerinde birikmeye başlar. Çoğunlukla büyük (iri) maddelerden meydana gelen bu depolar üzerinde kolüvyal topraklar gelişir. 

Dağ kenarlarındaki birikinti koni ve yelpazeleri üzerinde kolüvyal topraklara rastlanmaktadır. 

Kolüvyal topraklar, tarıma elverişli olmadığından dolayı çoğunlukla “bağ ve bahçe tarımı” yapılmaktadır. 

Kolüvyal Toprakların Genel Özellikleri Nelerdir? 

1. Oluşumunda dış kuvvetler etkili olmuştur. 

2. Bitki örtüsünün olmadığı veya az olduğu yerlerde görülür.

3. Taşınma sonucu meydana gelmiştir.

4. Tarıma elverişli değildir. 

5. Genellikle bağ ve bahçe tarımı için uygundur. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.