Siyaset

Kronizm Nedir? Örnekleri ve Özellikleri

Kronizm nedir, ne demek ve ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda çeşitli siyasi kavram ve terimden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”kronizm”den söz edeceğiz.

Kronizm Nedir? Ne Demek?

  • Yandaş kayırmacılığı
  • Yakındaki isme makam verme
  • Tanıdıklarına öncelik verme

Özel ya da devlet kurumlarında kişi ya da kişilerin yakınlarına ya da yandaşlarına öncelik ve ayrıcalık tanımasına ”kronizm” adı verilir. Kronizm, yozlaşmış yönetimlerde ve liyakatin geçerli olmadığı düzenlerde sık sık görülen bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Nepotizm, akrabalara yönelik bir kayırma anlamı taşırken kronizm ise yandaşlara ve yakınlara yönelik bir kayırma ve imtiyaz tanıma anlamındadır. Bir işin sağlıklı yürümesi ve devam etmesinde en büyük engellerden biridir.

Kronizm aynı zamanda meritokratik bir düzende yeri olmayan bir uygulamadır. Demokratik devlet ve toplum anlayışının egemen olmadığı yerlerde yandaşların halkın diğer geri kalanlarından daha çok hak elde ettiğini, ekonomik açından diğerlerinden daha üstün olduğunu ve makam, mevki açısından daha avantajlı olduğunu görürüz.

Liyakat prensibinin ikinci plana atıldığı ve meritokratik bir düzenin göz ardı edildiği kronizm sistemi, işin ehli olmayan bir başka kişi ya da kişilere emanet edilmesi, işlerin sekteye uğraması ve bir zaman sonra bozulup dağılması anlamına da gelir. Bu, özellikle devlet yönetiminde ciddi sıkıntılara neden olmaktadır.

Bugün gerek devlet yönetiminde gerekse özel sektörde kişilerin uzmanlık alanlarından farklı yerlerde ya da hiçbir uzmanlığının olmadığı alanlarda yüksek makam ve mevkilere sahip olduğunu görmekteyiz. Bu durum, geçmişte pek çok şirket hatta devletin yok olup gitmesine, tarih sahnesinden silinmesine neden olmuş ve devam edip bir gelenek haline gelmesi durumunda daha çok benzer hadiselere neden açacağı aşikar bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Benzer yazılarımız için;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.