Tarih

Küba Bunalımı Nedir?

Küba Krizi ya da Küba Bunalımı. Türkiye’deki Jüpiter Füzeleri’nin ve Küba’daki güdümlü füzelerin karşılıklı olarak sökülmesi ile son bulmuş, dönemin iki süper gücü ABD ve SSCB arasında büyük bir krize neden olan Yumuşama Dönemi siyasi gelişmesidir. Küba Krizi’nin aktörleri ABD Başkanı Kennedy, SSCB lideri Kruşçev ve Küba Devlet Başkanı Fidel Castro’dur. Küba Bunalımı, Soğuk Savaş’tan sonra dünyada iki kutuplu sistemin vermiş olduğu gerginlik ve psikolojik savaşın etkisinin giderek azaldığının en büyük göstergesi olması bakımından önem taşımaktadır.

Küba Krizi’nin Nedenleri

Fidel Castro’nun 1959 yılında Batista diktatörlüğüne son vererek iktidarı ele geçirmesinden sonra, 1960 ve 1961 yıllarında, komünistler Küba siyasetine egemen olmuşlardır. Amerika Birleşik Devletleri’nin Fidel yönetimine karşı olması, muhalefeti desteklemesi ve Castro yönetiminin ABD şirketlerinin faaliyetini kısıtlaması, ABD-Küba ilişkilerini gerginleştirmiştir. Bunun üzerine Küba, Sovyet Rusya ile sıkı ilişkiler kurmuş ve askeri bakımdan güçlenmiştir.

Küba Krizinin Gelişimi

SSCB ise ABD’ye karşı üstünlük kurma düşüncesi ile Küba’ya tüm dünyadan habersiz, ABD’yi vuracak güdümlü füzeler yerleştirmiştir. ABD Başkanı Kennedy, Kruşçev’den füzelerin hemen sökülmesini istemiştir. ABD Deniz Kuvvetleri, harekete geçerek Küba’yı kuşatmıştır. Tarihe ”Domuzlar Körfezi Çıkarması” olarak da geçen operasyon Amerika’nın başarısızlığı ile sonuçlandı. Bu durum iki süper gücü nükleer bir savaşın eşiğine getirmiştir.

Dönemin gazetelerinde Küba kuşatması: ABD Küba’yı kuşattı, Ruslara ”rahat bırakın” dedi.

Küba Krizinin Çözümü

Olası bir nükleer savaş, ABD ve SSCB’yi geri adım atmak zorunda bırakmıştır. SSCB, Türkiye’deki ABD’ye ait Jüpiter Füzeleri’nin sökülmesi karşılığında Küba’daki füzeleri sökebileceğini bildirmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nin öneriyi kabul etmesi sonucunda karşılıklı füze sökümü ile ”Küba Buhranı” çözülmüştür.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.