MimariŞehir Tarihi

Larung Gar: Budist Yerleşim Yeri

Dünyanın en çok mensubu bulunan 4. Dini olan Budizm, gerek inançları, gerekse ibadetleri ile pek çoklarının dikkatini çekmeyi başarmıştır. Bunlardan biri de Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Larung Gar’dır. Larung Gar, Budizme gönül vermiş insanların kitleler halinde bir arada yaşadıkları bölgedir.

Bölge, özellikle mimarisinin tek tipliği ve binaların hepsinin kırmızı renkte oluşu ile ayrı bir merak konusu olmuştur. Rakamlar, bölgede yaşayan Budistlerin sayısının 40.000 olduğunu söylüyor. Larung Gar, İslam dinindeki medrese ve külliyeler gibi konuma ve öneme sahip. Yerleşim yerleri ise tamamen bu medrese ve külliye tarzı binaların bitişiğine inşa edilmiş.

Öğrencilerin ve müritlerin kaldığı kırmızı binalar, Larung Gar adlı akademi ve manastırın etrafını çevreliyor. Garzê Tibet Özerk Bölgesinde yer alan ve dünyanın en büyük Tibet Budizmi eğitim merkezi olduğu söylenen Larung Gar’da en dikkat çekici noktalardan biri de sokaklarda gezen insanların tamamına yakınının  turuncu-kırmızı renklerdeki şallarıyla gezmeleri oluyor. Manastırın klasik Çin-Budist mimarisini hatırlatan çatı şeklini ise yine burada görebiliyoruz. Sokaklar, 40.000  kişinin yaşadığı bu yere göre oldukça sakin. Yine aynı şekilde sokakların düzenli olması da dikkatlerden kaçmıyor.

Evlerin çatıları, genelde kırmızı fakat bazı evlerin çatılarının (damları) ya da avlularının mavi renkte oluşları ise farklı bir sebepten kaynaklanıyor olabilir.

Yararlanılan kaynaklar:

National Geographic Temmuz Sayısı, 7-8

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.