AraştırmaSağlık

Lenf Nedir? Lenf Bezleri Nelerdir?

Lenf Sistemi

Lenf, kılcallardan çıktıktan sonra ağır ağır süzülerek küçük yarıklarda  birikir.  Bu yarıklar da gerçekten gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Ancak mikroskopla görülebilirler. 

İşte bu mikroskopluk yarıklarda biriken lenf oradan saydam duvarlı damarlara geçer. 

Bu saydam  duvarlı damarlar da kılcaldır ve lenf kılcalları diye anılırlar. 

Lenf kılcalları daha büyük lenf damarlarına açılır.

 Lenf damarları da kan damarlari gibi bütün vücudumuza içinde bir ağ meydana getirirler. Küçük dereler çaylar birbirine katılarak nasıl büyük nehirler meydana getirirse, lenf kılcalları da gitgide daha büyük lenf davalarına katılarak büyük bir lenf damarları meydana getirirler.

 Kan damarlarımız  için de zaten  durum aynıdır. Kan kılcalları daha büyük damarlara katılarak kalın kan damarlari meydana getirirler.  Ancak kan ve lenf damarları arasında büyüklük bakımından fark vardır.  Lenf damarları kan damarlari gibi kalın olmaz. Vücudun bir çok kesiminden gelen lenf  damarlarının kalınlığı ancak pamuk ipliği kadardır. Bütün bu damarlar birleşerek iki ana lenf damarını meydana getirirler. 

Bu ana lenf damarları şunlardır; 

1) Sağ Lenf Kanalı

2) Göğüs Kanalı

   

Lenf Bezleri

Lenf, hücrelerden her çeşit maddeyi emer. Vücudumuz için son derece büyük önemi olan bu sıvının, hücrelerden emdiği maddeler arasında, vücutta meydana gelen zehirler ve bakterilerde vardır. Yalnız lenfin, kana karışmadan önce temizlendiğini de unutmamalısınız. Bu temizlenme, lenf damarlarının yolu üzerindeki özel bezler sayesinde olur. Lenf damarlara üzerindeki bezler, kana karışmak üzere akan lenfi süzer, temizler. 

İşte lenfi, kana karışmadan önce temizlen bu bezlere, << lenf bezi ya da lenf düğümü>> denir. Lenf bezlerinin görevi sadece lenfteki yabancı maddeleri süzüp temizlemek de değildir.  Bu bezler, aynı zamanda <<lenfositleri>> yaparlar. Bunlar mikroskoplu hastalıklarla mücadele etmek bakımından çok önemlidirler. O halde lenf bezlerinin asla küçümsenmeyecek iki görevi var demektir.

a) lenfteki yabancı maddeleri süzmek, 

b) lenfosit yapmak. 

Lenf Düğümleri

Lenf düğümleri böbrek biçimindedir. Lenf damarları, bu düğünlerin dışındaki yerlerden girer. Her düğüme  bir çok lenf damarı bağlıdır. Bu damarlardan akan lenf, düğümün içinde ağır ağır sürülür. Lenf düğümünün çıkış yolu, girişin aksine bir tanedir. Bir çok damardan lenf düğüne giren lenf, bir lenf damarı durumunda birleşerek lenf düğümümü terk eder. Bu damarların çıkış yeri, lenf düğümüne gelen atardamar ve toplardamarın düğme girdiği yerdir. Lenf düğümlerinin  f hücre toplulukları vardır. Bu hücreler lenfin  yüzüne yakın yerlerde toplu halde bulunurlar. 

Lenf düğümleri, vücudun çok çeşitli yerlerinde olur. En çok görüldükleri yerler dalak, bağırsaklar ve apandisttir. Ben ürünlerini tek tek rastlanabilir. Ama daha çok birkaçı bir arada toplu halde bulunurlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.