Ekonomi

Mağazada Satılmayan Ürünlere Ne Yapılıyor?

Mağazalar hakında herkesin merak ettiği birimi konu: Mağazada satılmayan ürünlere ne yapılıyor. Öyle ya bazen mağazada raflarda ya da askılarda gördüğümüz ürünlere bakıp “kim alır ki?” dediğimiz oluyor. Ya da bu kadar ürün var; hepsi satılmıyor ya? Bu yazımızda stok nasıl eritilir? Fazla stok var nasıl eritebilirim, fazla stok eritme yöntemleri neler, fazla stoğun nasıl eritileceği gibi sorulara da yanıt bulabilirsiniz.

İşte mağazada satılmayan ürünlerin “satılma” süreçleri.

1-) Transfer

Öncelikle artık her mağazanın kullandığı ürün stok kontrol ve denetim sistemleri sayesinde en çok satan ürün ya da en az satan ürün istatiksel olarak yetkililerin ya da mağaza sorumlularının karşısına çıkıyor. Hatta hangi bölgede hangi ürünler ya da hangi tip ürünler satılıyor gibi bilgiler de söz konusu programlarla belirleniyor. Örneğin İstanbul’da satılmayan bir ürün, Ankara’da bir mağazada çok satılıyor. İstanbul mağazası, Ankara’daki mağazaya merkezden gelen onayla ürünleri “transfer” ediyor. Bu transferler genellikle gece saatlerinde UPS tarzı kargo şirketleri ile yapılıyor.

Bu yöntem, tüm mağazalar için geçerli olan ve sık uygulanan bir yöntemdir. Bir ürün bir mağazada hiç satılmazken diğer bir mağazada yok satabiliyor.

2-) Sakla-Bir Sene Sonra Ver

Sezonu geçmiş olan ürünler, bir sezon sonra toplanıyor. Örneğin ilkbahar yaz sezonu ürünleri, sonbahar kış sezonunda toplanıp, merkez depoya gönderiliyor. Yani reyonlarda gördüğümüz ürünler genellikle o sezonun ürünleri. Fakat basic tişört ve benzeri sezon ayrımı yapılmayan ürünlerde böyle bir şey söz konusu değil.

Merkeze gelen sezonu geçmiş ürünler, saklanıp bir sonraki senenin aynı sezonunda, tekrar reyonlarda yerini alıyor. Bir sonraki sene satılması beklenen ürünlerin çoğu bu yöntemle “erimiş” oluyor.

Bu yöntem, mağazaların kullandığı en önemli yöntemlerden biri.

3-) Yeniden Dizayn Et-Ver

Daha sonra bir türlü erimeyen ürünler için ise yeniden dizayn yöntemi uygulanıyor. Örneğin kolsuz bir tişörte kol eklenip, yeni sezon etiketi basılarak tekrar reyona sunuluyor.

5-) Yurtdışı Mağazasına Gönder

Buna rağmen ürünler hala satılmıyorsa özellikle Koton, LCW gibi markalar yurtdışı mağazalarına bu ürünlerini gönderiyor.

6-) Yak ya da İhtiyaç Sahiplerine Ulaştır

Söz konusu ürünler hala satılmadıysa, ki bu yöntemlerle %95’i eritiliyor, ürünler ya yakılarak imha ediliyor ya da anlaşmalı kurumlar vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.