Eleştiri

Mağazalar Personellerini Fazla mı Çalıştırıyor?

Mağazalar, sömürü kapitalizminin en yoğun ve en trajik yaşandığı iş alanlarından biri. Perakende sektörünün hali hazırdaki ağır şartları en çok mağaza personellerine vuruyor. Mağazalar personellerini fazla mı çalıştırıyor?

Bu konuda en büyük delil olarak gösterebileceğimiz unsur, mağazaların akşam kapanış saatlerinden sonraki personellerin mağazayı toparlama sürecidir. Üst bir marka mağazasında bu sorun yaşanmazken Koton, LC Waikiki, De Facto, Zara, Mavi, Colin’s, H&M gibi mağazalarda bu sorun oldukça fazla rahatsız edici.

Özellikle bayram öncesi haftalarda bu sorun çalışanların daha çok canını sıkan bir duruma dönüşüyor. Cadde mağazaları veya AVM mağazalarının söz konusu bu günlerde ekstra bir çalışması oluyor. Ürünler ve sevkiyatlar bu günlerde daha fazla geliyor ve en önemlisi personeller bu günlerde daha fazla mesai yapıyorlar.

Kapanış saatleri cadde mağazaları için genellikle saat 9; AVM mağazaları için 10 olsa da yukarıda adını saydığım markalar için böyle bir durum çoğu zaman söz konusu olmayabiliyor. Yoğun bir gün geçiren mağazanın toparlanması, yeterli personel olsa dahi en az 20-30 dakika arası bir süre.

Mağazaların ise üzerinde hiç durmak istemediği yer de burası. Müşteriler için kapanış saatinden, personel için kapanışa kadar geçen süre çoğu markada mesaiden sayılmıyor. Koton markası, bu uygulamanın önüne geçmek için Part Time çalışanlarının giriş saatini buçuk yapsa da Full Time çalışanlarını yine saat başı çağırıyor.

Yine aynı şekilde Zara’da da aynı durum söz konusu. Lokasyon olarak yoğun bölgelerde yer alan Zara mağazalarında kapanış saatinden mağaza toparlanana kadar olan süre mesaiden sayılmıyor.

İşe girişte tam saatinde isteyen mağazalar, söz konusu çıkış olunca ipin ucunu bırakıyor. Üstelik en can sıkıcı noktası, bu geçen sürenin mesaiden sayılmaması.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.