Sosyoloji

Marjinal Nedir? Kime Denir? Marjinal İnsan Ne Demek?

Dilimize İngilizceden, İngilizceye de Fransızcadan geçen “marjinal” kelimesi birkaç anlama gelebilmektedir. Marjinal kelimesinin Türkçedeki karşılıklarına göz atalım.

1. Birimleri değişkenlik gösterebilen (matematik)
2. Toplumda genel bir grup anlayışına dahil olmayan, uçlarda yaşayan kişi (sosyoloji)
3. Aşırı(cı), Sınır tanımayan
4. İki veya daha fazla bir toplumsal grup arasında kalmış, herhangi birine katılma konusunda tereddüt eden kişi (psikoloji)
5. Dışlanan, ötekileştirilmiş, toplum tarafından soyutlanmış kişi.

Marjinal kelimesi yukarıda da görüldüğü üzere birden fazla anlama gelebiliyor. Fakat birbirinden farklı mecralarda ismine rastladığımız “marjinal” kelimesiyle kastedilen asıl anlam daha çok ikinci anlam, yani “toplumda genel bir gurup anlayışına dahil olmayan, uçlarda yaşayan kişi” anlamıdır.

Marjinal insanların, bir toplumda en azından belirli/kısıtlı bir kesimin tarzı haline gelen trendlerden de farklı bir kültüre sahip olduklarını söyleyebiliriz. Tarihte onlarca felsefi, kültürel ve sanatsal akım, trend ve yenilik olmasına rağmen marjinal insanların bunlardan bütünüyle farklı olduğu, kendilerine bambaşka bir rota çizmek istediği bilinen bir gerçek.

Giyim Kuşam

Genellikle trendlere aykırı hareket eden marjinallerin, belirli ve kendilerine has bir modaları yoktur. Fakat moda tasarımcıları kendilerinden epey etkilenmişlerdir çünkü kabul etmek gerekir ki marjinal insanların doğasındaki aykırılık tamamen anarşistlik veya itaatsizliklerinden değil kendi kendilerine has olma duygularından ileri gelir. Haliyle bu durum bir yaratıcılığı ortaya çıkarmıştır.

Saç Kesimi

Giyim kuşamda olduğu gibi saç kesiminde de belirli kural/kaide yoktur. Yeter ki sıradan olmasın. En azından biri gördüğünde kafasını tekrar çevirip bakması gerekmeli.

Düşünce

“Biz her zaman farklıyız” mottosuyla yola çıkan marjinallerde dönemin zihniyetinin en ufak bir tezahürü yoktur. Çünkü kendi kafalarında kurulu ütopyayı gerçekleştirebilecek ne bir parti ne de bir kişi vardır.

Anarşi&Marjinallık

Aralarında ufak bir çizgi olsa da Marjinallerin ili vandallık boyutuna getirmeleri anarşistlere göre daha zayıftır. Marjinal insanların toplumu değiştirme gibi bir amaçları da yoktur. Böyle bir amaca saptıklarında marjinal değil provokatör ve propagandacı olurlar.

Marjinallık sanıldığının aksine özünde iyi bir akımdır. Fakat toplumun tabularına zıt düşünce, giyim kuşam ve saç gibi kriterleri bakımından çoğu zaman dışlanırlar. Metropoller ve kozmopolit şehirler marjinal insanlara gereken oda sıcaklığını sağlayan sosyal mekanlardır. Muhafazakar bir bölgede marjinal olmak sanırım, en son başvurulması gereken bir tercihtir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.