Deyimler ve Atasözleri

Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır Ne Demek?

Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır. Atasözü ve deyimler külliyatımızın en nadide örneklerinden biri de “Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır” atasözüdür ve Mart ayının geçişli ve değişken bir havası olduğuna atfen söylenmiş bir söz olsa da mecazi bir anlamı da bulunmaktadır.

Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır Ne Demek?

Özellikle Mart ayı, baharın gelişini müjdeleyen bir aydır ve bu ayda doğa kıpranmaya/hareketlenmeye başlar, tabiri caizse doğa bir kez daha kış örtüsünü üzerinden atarak uyanır. Fakat Mart ayı, sürprizlere gebe bir aydır ve kendisini bir bahar ayıymış gibi hissettirmez.

İnsanlar da elbette ki ona göre hazırlık yaptıkları İçin “evdeki hesap çarşıya uymaz” sözünde olduğu gibi doğanın aldatmacasına kanarlar ve ellerinde kazma, kürek ne varsa hepsini yakarlar.

Sadece yakacak anlamında da değil giyecek anlamında da bu böyle. Tam “kış bitti bahar geldi” dediğimiz anda bizi tekrar kışlıklarımıza mahkum edebilir. Mart ayı bu yüzden farklı bir aydır. Mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli aydır. Bir tişörtle dışarıya çıkmak İçin önce hava durumuna göz atmakta fayda var. Zira bir yağmur aniden bastırıp tüm “cool” halinizi yerle yeksan/perişan/darmadağın edebilir.

Mecazi Anlamı

Mart kapıdan baktırır: kazma kürek yaktırır atasözünün mecazi anlamı ise beklenmedik olay ve gelişmelerin kişinin elinde olan şeyleri de kolayca tüketebileceğidir. Bu anlamda ise kişinin kendini tamamen salmaması, her zaman ihtiyatlı davranması gerektiği ön plana çıkıyor.

Bu yazımızda kısaca “Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır” atasözünün anlamını inceledik. Sitemizde yer alan diğer Atasözü ve Deyimler ve detaylı inceleme ve anlamları için yine sitemizde yer alan “Deyimler ve Atasözleri” kategorisine tıklamanız yeterli olacaktır.!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.