Sağlık

Melatonin Hormonu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Artırılır?

Melatonin hormonu nedir? Ne işe yarar? Vücudun biyolojik saatini düzenleyen en önemli hormonlardan biri olan melatonin hormonu, vücudun kendi kendine salgıladığı bir hormondur. Melatonin hormonunun vücuttaki seviyesi özellikle geceleri artış göstermekteyken gündüzleri ise vücuttaki seviyesi düşmektedir.

Vücudun çevreye ve çevre şartlarına gösterdiği inanılmaz duyarlı ve hassas uyumu konusunda melatonin hormonu önemli bir rol üstlenmektedir. Melatonin hormonu, özellikle geceleri artış göstererek vücudun biyolojik saatinde, daha doğrusu uykuya geçilmesi gereken saatlerde kendisini dinlenme moduna almasına yardımcı olan bir hormondur.

Melatonin hormonu, çeşitli nedenlerden dolayı, vücuttaki salınımı belirli bir seviyenin altına indirgenebilir. Bu da vücudun normal şartlardaki dengesini bozabilecek bir durum olduğu için metabolizmayı sarsabilir. Kişinin gündüzleri azalıp geceleri artış gösteren melatonin hormonuna uyarak biyolojik saatinde yatması gerekir. Sağlıklı bir vücudun, sağlığının korunması için bu hormona ve hormonun düzenine dikkat etmek gerekir.

Kafein içeren içecekler, çay veya metabolizmayı hızlandıran sıvılar ya da diğer uyarıcı maddelerin vücuda alınması, melatonin hormonunun salgılanmasını geciktirir. Bu da vücudun dinlenmeye ihtiyacı olduğu zamanda dinlenemesine, yorgun düşmesine ve fonksiyonların yeterli düzeyde işlevini yerine getirmemesine neden olur. Özellikle geceleri bu maddeleri almamakta fayda vardır.

Geceleri yatmadan önce “laktik asit” içeren yoğurt, ayran ve süt gibi maddelerin içilmesi de melatonin hormonunun salgılanmasını artırır. Geceleri uyumadan önce veya uykuya geçişi kolaylaştırmak adına süt veya ayran içmek, faydalı ve sağlıklı olacaktır.

Melatonin Hormonu Nasıl Salgılanıyor?

Salgılanması, ışıkla doğru orantılı olan melatonin hormonu, özellikle akşam 9’dan 12’ye kadar sürekli artış gösteren bir şekilde salgılanıyor. En yoğun olduğu aralık gece 12 ile 2 arasındaki zaman dilimidir. Melatonin hormonunun salgılanması ile vücut kendini uyku moduna alıyor ve melatonin hormonunun salgılanması bitince de vücut uykusundan uyanıyor.

Yaşlanmayı Geciktiriyor

Özellikle birtakım araştırmalar sonucunda elde edilen bilgi ve belgelere göre melatonin, yaşlanmayı geciktirici olarak çeşitli ilaçların içerisinde yer almakta. Çocukların ya da bebeklerin normal insanlara göre daha fazla uyumasının temel nedeni de çocuklarda melatonin hormonunun kandaki miktarının fazla olması. Bu oran özellikle ergenliğe geçişte giderek azalıyor.

Diğer Özellikleri Nelerdir?

Melatonin hormonunun tek özelliği sadece vücudun biyolojik saatini ayarlamak değil. Hormon, aynı zamanda tansiyonu düşürüyor ve kemikler üzerinde koruyucu bir etkiye sahip. Aynı zamanda melatonin hormonunun osteoporozu durdurduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Elektromanyetik Alanlarda Melatonin Hormonunun Salgılanması Azalıyor!

Özellikle elektromanyetik alanlarda, çeşitli elektronik cihazlardan yayılan dalgalarda, melatonin hormonunun salgılanması azalıyor. Melatonin hormonunun salgılanması azalınca da vücudun dengesi ve direnci ortadan kaybolur. Sürekli maruz kalmalarda ise DNA yapısı bozulmaya başlar. Bozulmaya başlayan DNA yapısı da vücudun kanser bir diğer hastalıklara karşı direncini azaltarak hastalığın kolay yayılmasını sağlar. Uzmanlarınca yatarken yanınızda telefon olmasın çağrısının bir diğer önemli nedeni de esasen budur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.