Otomobil

Mercedes Kahve İşareti Neden Yanar?

En iyi sürücüleri bile hata yapmaya iten en önemli nedenlerin başında yorgunluk ve uykusuzluk gelmektedir. Uzun süre araba kullanmak, dikkati toplamakta zorlanmaya ve zihnin puslanmasına neden olur. Bu olumsuz durumlarda sürücüyü uyarmak için geliştirilen yorgunluk tespit sistemi sayesinde sürücü kahve işaretinin yanmasıyla mola vermesi gerektiğini fark etmektedir. Özellikle uzun yola çıkıldığında bu işareti dikkate almak gerekir.

Sistem sürücünün yapmış olduğu eylemleri yola çıktığı andan başlayarak takip etmekte ve bünyesinde kayıtlı olan profil üzerinden sürücüyü değerlendirmeye alır. Normalde yapmayacağı şeyleri yapmaya başladığında da alarma geçer. Kahve işareti uyarısını aldığınızda en az o beş dakika boyunca kenara çekip dinlenmek ve aracı kapatmak lazım gelir.

Aracın her çalıştırılmasında yeni bir sürücü profili kaydetmesi bilgilerin güncel tutulması bakımından önemlidir. Kişinin sürüş biçimini algılaması bakımından önemli olan bu sistem, konsol üzerindeki düğmelere basma süresinden teyp sesiyle hangi sıklıkla oynandığına kadar pek çok hususu göz önüne alarak incelemektedir. Sürücünün hareketlerinde olağan dışı bir şeyler algıladığında da olumsuz durumlardan kaçınma amaçlı bu uyarı işaretini gösterir.

İşaretin aktif olması için yardım menüsü kısmından Attention Assist özelliğinin açılması gerekir. Bu özelliğin göstergedeki işareti fincan ya da kahve olmaktadır. Uzun yola gidileceği zaman özelliğin aktif edilmesinde yarar vardır. Şehir içi kısa mesafe kullanımlarında ise çoğu zaman gereksiz bir özellik olarak görülür ve yardım menüsünden devre dışı bırakılması mümkündür.

Kahve işaretinin ne zaman yanacağı kaç saatlik kullanımlardan sonra yanacağı ise kişiden kişiye değişin bir durumdur. Her insan aynı oranda ve aynı aralıklarda yorulmayacağından işaret gerekli şartlar sağlandığı zaman yanacaktır. Yani kişi, uzun süre direksiyonu çevirmiyorsa, araca verilen gazda bir artış ya da azalma görülmüyorsa sistem, sürücünün uyuklama moduna geçtiğini varsaymaktadır. Bu işaret yolculuktan iki saat sonra da alınabilir altı saat sonra da.

Dalgın ve uykulu hallerde araç kullanmak çok sakıncalı olduğu için bu işaret ile karşılaşıldığı takdirde minimum on beş dakikalık bir kestirme yapmak hem yola devam etmek hem de kişinin kendini toparlaması açısından daha yerinde bir davranış olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.